Hlavní navigace

Prodej auta - OSVČ, plátce DPH, uplatňující paušální výdaje

  • 18. 1. 2022 18:29

    Dobrý den, mám dva dotazy k prodeji auta na IČO.
    A) První automobil jsem koupil v roce 2019, jako FO, standardně na RČ. V 5/2020 jsem se, jako FO podnikající stal plátcem DPH. Automobil jsem také v 5/20 převedl z RČ na IČO, začal používat pro výkon podnikatelské činnosti a z pohledu DPH ho uvedl do obchodního majetku, abych mohl vracet DPH z oprav/PHM. V 8/21 jsem automobil prodal fyzické osobě. Musím příjem z prodeje uvádět jako příjem z podnikání? (Tzn vstoupí jak do výpočtu daně z příjmů, tak do výpočtu soc a zdrav) nebo ho musím uvádět jako ostatní příjem? (Tj vstoupí pouze do výpočtu daně z příjmů/nebo soc a zdrav) anebo ho uvádět vůbec nemusím? (Je osvobozen?) Celou dobu svého podnikání uplatňuji výdaje k dani z příjmů paušálem.

    B) Druhý automobil jsem koupil jako nový, v 3/21, pro účely DPH ho uvedl do obchodního majetku, nechal jsem si vrátit DPH. V roce 2022 budu mít ale 99% svých příjmů osvobozených od DPH, tudíž uvažuji, jak nejlépe postupovat. Napadly mě tři varianty:
    1. Požádat FÚ o zrušení povinnosti DPH, vypořádat DPH z obchodního majetku. Auto poté dále užívat jako služební, bez možnosti odpočtu DPH na PHM/servis a při pozdějším prodeji by kupující již nemohl uplatnit odpočet DPH. Musel bych platit dále i silniční daň? Po jaké době bych automobil mohl prodat, aby příjem z prodeje nevstupoval do výpočtu daně z příjmů/soc a zdrav?

    2. Pokračovat v režimu DPH 0/0- tj neodvádět DPH z příjmů, ani nevracet z nákladů na provoz automobilu. Po jak dlouhé době bych mohl očekávat zrušení povinnosti DPH od FÚ? Další postup a otázky by byly stejné, jak u příkladu výše.

    3. Pokračovat v režimu DPH 0/0, ale automobil v 3/22 prodat, tj rok po pořízení. Jakou procentuální částku bych musel uvádět do příjmů z podnikání? (Tj jaká procentuální výše by mi vstupovala do výpočtu daně z příjmů a výpočtu zdrav a soc?) Není automobil, při uplatnění paušálních výdajů pro daň z příjmů, odepsán už po prvním roce?

    Omlouvám se za delší příspěvek a předem děkuji za názory a rady

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).