Re: cizinec a živnost pokračování z 27.1
Povedete účetnictví. Daňové přiznání budete podávat za FO typ "B". K tomuto DP musíte přikládat jako povinnou přílohu "rozvahu" ,"výkaz zisku a ztrát" a povinnou přílohu pro poplatníky, kteří účtují. Počáteční rozvaha bude na všech účtech vykazovat 0. Jelikož se jedná o FO, budete vklad a výběr peněz pro osobní spotřebu účtovat ve prospěch (vklad) nebo na vrub (výběr) účtu 491. Tedy vklad do podnikání 211/491. Hospodářský výsledek za rok 2005 v PS r. 2006 převedete přímo na účet 491. Nebudete používat např. účty 41x a 42x. Jinak je účtování shodné s účtováním pro PO.
Co se týká oprav pronajatých prostor, dejte pozor, zda je řádně ošetřeno ve smlouvě a zda a jak bude hrazeno vlastníkem a zda se skutečně jedná o opravy a ne o rekonstrukci nebo modernizaci.
Zahraniční osoba může zahájit podnikání nejdříve dnem zápisu do OR.
A co když část peněz má půjčené od svého bratra a část peněz má svých. Budu to účtovat také na 491.U pronajatých prostor to je ošetřeno smluvně, jsou to jenom opravy, ale je to v částce kolem 600tisíc, které by tedy měli jít celé v roce 2005 do nákladů. Může se stát, že hospodářský výsledek tímto bude ztráta. Takže na konci roku budou i pohledávky nebo závazky (saldokonto), mohu účtovat i dohadné účty apodobně. Iveta
Já osobně bych doporučila, aby uzavřel smlouvu o půjčce se svým bratrem dle občanského zákoníku (pokud bude půjčka bezúročná) a potom peníze vloží do podnikání (211/491). Pokud bude půjčka úročená, pak úrok obvyklý a půjčku účtovat na účet 249 (krátkodobou) nebo 479 (dlouhodobou). Samozřejmě budete účtovat i o dohadných položkách - klasické účto se vším všudy.
Děkuji, Mohla bych vás poprosit o kontakt na vás,jestli bych se mohla někdy ještě zeptat na nějaké drobnosti. Já se specializuji na neziskovky, tak pro jistotu kdybych si nevěděla rady,nebo si nebyla v určitých případech jistá. Snad to není moc velká troufalost. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
28. 12. 2005 15:48
Prosím musí tedy cizinec (v mém případě Makedonec) vést (podvojné) účetnictví jako právnická osoba a podávat daňové přiznání za právnickou nebo fyzickou osobu. Z výkladu obchodního zákoníku jsem tomu neporozumněla. Potřebovala bych jednodušší výklad. Jestli začnu podvojným účetnictvím, musím účtovat banku,pokladnu, a co vklad nebo půjčka do začátku na opravy pronajatých prostor? Opravdu nevím jak začít. Děkuji