Okolnost, že dohoda o rozvázání pracovního poměru byla uzavřena bez uvedení důvodu, neznamená, že zaměstnanec nemá na odstupné podle § 67 ZP nárok, rozhodující je faktický stav.
Dotaz jste nazvala Odstupné nad rámec zákona, ale k tomu váš dotaz nesměřuje. "Nad rámec zákona" je třeba interpretovat ve vyšší výši, než přiznává ZP.
Odstupné smluvní, pokud se jedná o složku, ze které je odváděno pojistné, je nesmysl. Není to nic jiného než mimořádná odměna nebo jinak podobně pojmenovaná SLM.
Takže doporučuji si ověřit, co bylo důvodem rozvázání PP (i když je pravdou, že rozhodnutí zaměstnavatele o organizační změně nemusí mít písemnou formu, takže good luck při pátrání).
Za mě: zadat odstupné bez odvodů bez ověření podkladu, která nárok na toto odstupné zakládá, je ošidné.
Jsou dvě možnosti:
- odstupné bez odvodů mající vliv na odsun podpory v nezaměstnanosti, nebo
- "mimořádná odměna" s odvody bez odsunu podpory
Každé řešení má své:
-první možnost= pokud nebude PP rozvázán z org. důvodů, budete dlužit na odvodech a zbytečně odsunete podporu v nezaměstnanosti,
- druhá možnost = pokud bude podklad pro odstupné a vy zadáte jako MO, přeplatíte odvody a neumožníte podporu po skončení PP.
Neumím si představit, že nelze ověřit důvod vedoucí k rozvázání PP.
Kdo u vás schvaluje podklady do mezd?
1. odstupné s odvody je blbost. Bud je to odstupné a je bez odvodů, nebo je to s odvody a není to odstupné.
2. pokud majitele nechytnete, udělejte to, co se vám potom bude lépe napravovat (hlasuji pro odvody ano)
3. až majitele najdete, nevyzvídejte přesné důvody, ale nechte si od něj podepsat " dohoda xy byla uzavřena z důvodu, který zakládá/nezakládá právo na odstupné ve výši x-násobku"
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 2. 2022 19:07
Dobrý den, mohla bych jako začínající mzdovka požádat o radu? Se zaměstnancem byla sepsána dohoda o ukončení pracovního poměru bez udání důvodu s tím, že mu bude vyplaceno odstupné ve výši 2 násobku mzdy. Je to bez udání důvodu, takže zákonný nárok na odstupné podle mě není - alespoň ze školy si to tak pamatuji. V programu jsem našla složku mzdy Odstupné smluvní - počítá se z něj sociální i zdravotní pojištění. Máte někdo s tímto zkušenosti, můžu toto použít? Děkuji zkušenějším za radu.