Dobrý den, děkuji za reakci, jen se chci zeptat na ten výdaj v roce 2022 jak spárovat s bankovním účtem ZF, to jako nedaňově? Pokud vím, vydání peněz v DE je již nákladem, pak bude konečná FA v roce 2023 o to nižší a opět musím spárovat s bankovním účtem, vím, že jsou náklady až odpisy, proto jsem zadala dotaz, nehledě k tomu, že třeba 200000 mu pak bude v nákladech chybět. Loni jsem měla případ, kdy podnikatel zaplatil pár korun jako zálohu na nářadí a dostal jej v roce následujícím, to jsem pořídila bez daně jako výdajový doklad ve starém roce (ZF) a následující rok spárovala s BU s tím, že jsem odečetla zálohu, ale jednalo se o DKP, tak to bylo v pohodě, myslím, že tyto platby a doplatky začnou být normální vzhledem ke stavu jaký je v republice, takže poradíte jak zúčtovat v následujícím roce doplatek za auto (které jde do podnikání) ? Vytvořit pak dlouhodobý majetek není problém, ale jak spárovat platby, to mi stále není jasné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
9. 3. 2022 12:44
Dobrý den, ještě jsem se s tímto zaúčtováním nesetkala, proto prosím o radu. Podnikatel nyní (letos) zaplati ZF na auto, je plátcem DPH a vede DE. Auto ovšem doplatí příští rok, protože na něj bude rok čekat. Jedná se o dlouhodobý majetek, a proto si nevím rady ohledně účtování zálohy letos, půjde do nákladů bez DPH a příští rok pořídím FA za auto s odečtem zálohy? Samozřejmě uvedení auta do podnikání bude v celé částce a první odpis v roce 2023, je to tak? Poradíte??
Děkuji za Vaše zkušenosti.