Re: Pojistné
Píšete,že jste v tomto roce dosáhla minima v hlavním zaměstnání.Proto budou příjmy z Vašeho podnikání považovány za činnost vedlejší. A to se projeví již ve vyúčtování tohoto roku . Takže jestliže jste platila min.povinné zálohy jako OSVČ, budou po
podání přiznání v přehledu zúčtovány ze skutečně dosaženého příjmu (po odečtení výdajů) právě s přihlédnutím k tomu, že vaše podnikání je již v r.2005 považováno za vedlejší činnost.
Připomínám, že tyto skutečnosti je třeba doložit nejpozději v den podání "Přehledu" za r. 2005, jinak budete považována na OSVČ hlavní a ve vyúčtování r.2005 na toto nebude brán zřetel. Bude-li doloženo potvrzení později, bude to zohledněno pouze pro stanovení výše záloh pro r.2006! (Toto upozornění je obsaženo též v Poučení, které je součástí Přehledu pro r.2005)
Čím se tyto skutečnosti dokládají? Od zaměstnavatele budu mít potvrzení ohledně vyúčtování daně. Stačí přiložit kopii tohoto potvrzení ?
>>>>Jsem zaměstnaná a OSVČ zároveň. Na pojistné jsem
>>>>přihlášená jako hlavní činnost OSVČ. V tomto roce
>>>>jsem
>>>>však
>>>>dosáhla potřebného minima jako zaměstnanec a příští
>>>>rok budu OSVČ mít jako vedlejší činnost. Jak je to s
>>>>vyúčtováním pojistného za tento rok? Vypočítám
>>>>ho pouze ze skutečně dosaženého zisku a nebo jim to
>>>>minimum pojistného musím nechat i když jsem ho ve
>>>>skutečnosti nedosáhla?
>>>Píšete,že jste v tomto roce dosáhla minima v hlavním
>>>zaměstnání.Proto budou příjmy z Vašeho podnikání
>>>považovány za činnost vedlejší. A to se projeví již
>>>ve
>>>vyúčtování tohoto roku .>
>Připomínám, že tyto skutečnosti je třeba doložit
>>nejpozději v den podání "Přehledu" za r. 2005, jinak
>>budete
>> považována na OSVČ hlavní a ve vyúčtování r.2005 na
>>toto nebude brán zřetel. Bude-li doloženo potvrzení
>>později, bude to zohledněno pouze pro stanovení výše
>>záloh pro r.2006! (Toto upozornění je obsaženo též v
>>Poučení, které je součástí Přehledu pro r.2005)
>
>Vámi uváděné potvrzení slouží pouze jako příloha k daň.přiznání , příp. si můžete požádat zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daně ve smyslu zák.o dani z příjmů. Potvrzení, které budete potřebovat pro posouzení výkonu vedl. samost.výděleč.činnosti ve smyslu §9 odst.6,písm.a) zák. č.155/95 Sb. o důchod.pojištění a dle zák. 589/92Sb. o pojistném na soc.zabezpečení bylo přílohou "Přehledu" o příjmech a výdajích za r. 2004, v současné době již budou k dispozici nové tiskopisy na přísluš. správách. Případně můžete tiskopis platný pro minulý rok upravit pro r.2005 (bude -li tiskopis co do obsahu stejný - tj. jméno, r.č., adresa, od kdy-do kdy trvalo zaměstnání, Výše vyměř. základu pro stanovení pojistného, příp. výše nem.dávek).
Zaměstnavatel jistě ví, jak má potvrzení vypadat.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
29. 12. 2005 13:19
Jsem zaměstnaná a OSVČ zároveň. Na pojistné jsem přihlášená jako hlavní činnost OSVČ. V tomto roce jsem však dosáhla potřebného minima jako zaměstnanec a příští rok budu OSVČ mít jako vedlejší činnost. Jak je to s vyúčtováním pojistného za tento rok? Vypočítám
ho pouze ze skutečně dosaženého zisku a nebo jim to minimum pojistného musím nechat i když jsem ho ve skutečnosti nedosáhla?