Pokud odměna z DPP v měsíci přesáhne 10.000,- Kč, strhne vám mzdová účetní ZP do minima a není nutné v tomto měsíci platit si ZP jako OBZP. Můžete mít současně několik DPP u různých zaměstnavatelů, ale jenom u jednoho z nich si můžete podepsat prohlášení poplatníka. Tam vám bude z jakkoliv vysoké odměny počítaná zálohová daň a uplatněna sleva na poplatníka. Tam, kde prohlášení mít podepsané nebudete, bude vám strhávána daň srážková u příjmu do 10.000,- a zálohová u příjmu nad 10.000,- Kč.
Po skončení roku požádáte všechny zaměstnavatele o Potvrzení o zdanitelných příjmech a do svého daňového přiznání všechny příjmy zahrnete. Zálohovou daň povinně a srážkovou dobrovolně.
DPP je závislá činnost (jako pracovní poměr), není to podnikání, není důvod stát se OSVČ. Jako OSVČ byste musela platit minimální ZP a SP.
Děkuji moc za zprávu a podrobné informace.
DPP nad 10.000,- u nikoho nemám, takže ZP mi nikdo neplatí.
Celkové příjmy ze všech DPP dohromady ale mám nad 10.000,-, proto jsem se registrovala jako OSVČ, protože jako OBZP už to nešlo.
K ZP a SP už jsem se registrovala, ale řeším, co s tou daní z příjmu, když žádnou SVČ nevykonávám..
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Tuzemské cestovní náhrady nakonec od června vzrostly více, než se původně navrhovalo
Kamila si prošla drsným obdobím. Dnes staví komunitu, která pomáhá ženám růst
Byznys na dálkové ovládání: Ondřej postavil úspěšnou firmu na dronech
Chyba v novém systému hlášení: Údaje se mohly dostat k cizím uživatelům
Milion korun navíc na důchod? Babišova vláda mění pravidla penzijního spoření
Stejný obal, menší obsah. Dělají z nás výrobci nenápadným zdražováním hlupáky?
27. 5. 2022 13:30
Dobrý den,
registrovala jsem se jako OSVČ jen proto, abych mohla mít několik DPP a příjmy nad 10 tisíc (předtím jsem byla OBZP). Je třeba registrovat se k dani z příjmu, když žádnou SVČ nevykonávám?
Děkuji mockrát.
Lenka