Po celou dobu MD a RD ji budete mít na ZP přihlášenou kódem M. Až ukončí RD nebo pobírání rodičovského příspěvku (to, co bude později), tak teprve pak ji ze ZP odhlásíte kódem U.
V době čerpání ŘD bude současně pobírat rodičovský příspěvek, proto pořád zůstává na ZP přihlášena kódem M. Podmínkou pro kód M je, že buď čerpe MD nebo RD nebo pobírá PPM nebo rodičovský příspěvek.
A přečetla jste si odkaz, který jste zde uvedla? Pokud ano, pak víte, že v příkladě 2 je napsáno toto:
Pokud na období mateřské dovolené plynule (tj. bez přerušení) navazuje rodičovská dovolená nebo POBÍRÁNÍ RODIČOVSKÉHO PŘÍSPĚVKU, nemusí zaměstnavatel zdravotní pojišťovně takovou skutečnost oznamovat, protože zaměstnankyně je již z dřívější doby přihlášena kódem „M“.
A přečetla jste si příklad č. 2 až do konce?
Pokud ano, tak jistě víte, že je tam toto:
"Kdyby však došlo k přerušení těchto na sebe navazujících kategorií, které je zpravidla způsobeno ČERPÁNÍM ŘÁDNÉ DOVOLENÉ, pak musí zaměstnavatel použít kód „U“
k oznámení ukončení mateřské dovolené a následně pak kód „M“, kterým oznámí opětovné zařazení ženy mezi osoby, za které platí pojistné stát."
Já vím, že při řádné dovolené bere i rodičovský příspěvek, ale přesně takto to po mě chtěli z VZP. Když jsem měla tento případ poprvé, tak jsem si tam zavolala a sdělili mi, že musím postupovat takto.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 6. 2022 6:32
Prosím o radu,
když přechází žena z MD na RD, je třeba zaslat hlášení na pojišťovnu s kody M a U, souhlasí? A když se ji bude proplácet dovolená, tzn. že ji budeme evidovat po určitou dobu v systému jako, když je v práci a ne na MD, RD. Bude to jinak s kody na pojištovnu?
moc děkuji :-)