Důchod a úřad práce

• 12. 7. 2022 8:42

Dobrý den, moc bych bych prosila o názor.
    Jako OSVČ budu muset skončit. Jelikož mám 3 roky před důchodem, zvažuji 2 možnosti.
    1. Dále si jako OSVČ platit minimální zálohy na SP a ZP.
    nebo
    2. ukončit podnikání a nahlásit se na ÚP.
    Prosím o radu, co je z hlediska výpočtu výše důchodu pro mě výhodnější.
    Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 7. 2022 11:10

Líba

Další možnost je najít si zaměstnání a podnikání mít jen jako vedlejší OSVČ.

Doba v evidenci úřadu práce může být výhodnější než minimální zálohy. Nemusíte řešit ZP a pro důchod se započítává do potřebné doby pojištění vždy, pokud člověk pobíral podporu v nezaměstnanosti. Jestliže podporu už nepobírá a je dlouhodobě v evidenci úřadu práce, započítají se maximálně tři roky. Doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením věku 55 let, se započítává v rozsahu nejvýše jednoho roku.

Evidence na ÚP je pro výpočet důchodu náhradní dobou, která se započítává 80 %.

Nevím, jak moc to výši důchodu ovlivní, kromě odpracovaných let se počítá příjem z pojištěné činnosti od roku 1986.

• 12. 7. 2022 11:16

tosnadnenimozny

pokud máte nějaká zdravotní omezení (což předpokládám, když si nedokážete v dnešní době sehnat zaměstnání sama a spoléháte na to, že vám ho najde pracák), a proto musíte s prací jako OSVČ skončit (jiný důvod proč musíte skončit mě nenapadá), zvážila bych předčasný důchod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).