OSVČ jako hlavní činnost a DPC jako vedlejší - co bych měl hradit

• 28. 9. 2022 13:58

Ahoj všichni, rád bych vás požádal o radu.

Jsem 4 měsíce OSVČ, platím si minimální zdravotní (2 627 Kč) a sociální pojištění (2 841 Kč) a teď ke konci září jsem se rozhodl pracovat pro Amazon, protože chci mít jistý měsíční příjem. Nabízejí mi zkrácený úvazek, ale při podpisu smlouvy jsem uvedl, že nepotřebuji, aby za mě platili zdavotní pojištění (to si budu platit sam), dále pak jsem podepsal růžový formulář - nejsem si jistý, jestli jsem to musel udělat.

Ted' nevím, co bych měl nyní platit a co ne. Předpokládám, že budu muset stále platit minimum ZP, ale co sociální? Mám stále platit tento rok minimum nebo to nechat na DPČ?

Také si nejsem jistý, která činnost z obou by měla být hlavní a která vedlejší - záleží na tom vůbec? Snažím se přežít jakkoliv.

Mimochodem, nejsem Čech a těžko se v češtině ještě orientuji, proto se ptám tady. :D

Předem děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 9. 2022 16:57

Líba

OSVČ vedlejší jste v případě, že jste pojištěncem státu (důchodce, student, příjemce rodičovského příspěvku) nebo zaměstnanec.

U zaměstnavatele jste podepsal, že v případě, že váš příjem v měsíci nedosáhne minimální mzdy, nebude za vás zaměstnavatel doplácet do minima, protože si platíte minimální zálohy jako OSVČ. Ze mzdy nebo odměny z DPČ samozřejmě zdravotní pojištění zaměstnavatel odvádět bude.

Podepsat prohlášení poplatníka (růžový formulář) není vaše povinnost, ale právo. Podepsat ho můžete jenom u jednoho zaměstnavatele a bude vám měsíčně poskytnuta sleva na poplatníka. Vyúčtování se provede po skončení roku v daňovém přiznání.

Jako OSVČ vedlejší v prvním roce podnikání zálohy na sociální pojištění platit nemusíte. Podrobněji se dočtete např. tady:
      https://www.jakpodnikat.cz/socialni-pojisteni-vedlejsi-cinnost.php

Za svou češtinu se rozhodně stydět nemusíte.

• 28. 9. 2022 18:50

Ringo

Děkuji, Liba, za vaši informativní odpověď.

Jestli tomu dobře rozumím, musím stále platit minimální ZP jako dosud a minimální SP, protože budu stále OSVČ a mám to jako hlavní činnost.

Předpokládám, že zaměstnavatel bude muset platit sociální i zdravotní, protože počítám, že mzda bude kolem 30 tis. měsíčně.

Také předpokládám, že příští rok při výpočtu daně zjistím, jestli jsem přeplatil nebo musím platit víc. Upřímně řečeno, u tohoto opravdu netuším, jestli bude rozdíl velký a v jakém směru. Proto se snažím pochopit, jaké mám nyní povinnosti.

Děkuji.

• 29. 9. 2022 12:13

Líba

Nevím, jaké jsou vaše příjmy z podnikání. Platit zálohy není chyba (budete o to méně doplácet po podání přehledů), ale nebude to vaše povinnost. Tím, že uzavřete pracovní poměr (nebo DPČ nad 3.500,- Kč), stanete se OSVČ vedlejší. Pozor, pokud to bude uprostřed měsíce. Pro platbu SP stačí, když budete zaměstnancem jen část měsíce, ale pro ZP musíte být zaměstnán od prvního do posledního kalendářního dne v měsíci.

Zadejte si do vyhledávače "Přechod z hlavní činnosti OSVČ na vedlejší", najdete i jiné články, než ten, na který jsem vám dala odkaz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).