Obecná promlčecí lhůta činí 3 roky.
Pokud byste vymáhala soudně, soud může přiznat i promlčené plnění, ale to za podmínky, že druhá strana, zde zaměstnavatel, nevznese námitku promlčení. Soud by měl respektovat rovnost účastníků, ale je třeba počítat s tím, že v rámci své poučovací povinnosti účastníka "nakopne", aby tak učinil.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 10. 2022 8:06
Dobrý den,
je možné zpětně přiznat špatně vypočítanou dovolenou. Nyní řeším ukončení pracovního poměru po ukončení druhé rodičovské dovolené. Mé místo zaniklo a zaměstnavatel mi dal výpověď pro nadbytečnost. Dostala jsem tedy vyúčtování mzdy a zjistila, že mi bylo jednak špatně vypočítané odstupné (nástup na první rodičovskou v listopadu 2016, počítáno za poslední výplatní pásky z roku 2016, zaměstnána jako učitelka na úvazek 0,82) a také, že byla špatně vypočítána dovolená za druhou mateřskou, kterou jsem si, po jejím ukončení, nevybrala. Účetní chybu uznala, ale já vzápětí zjistila, že u první mateřské mi dovolenou také špatně vypočítala, protože tu jsem si vybírala bezprostředně po první mateřské, tudíž byl nárok na celou dovolenou, ale dostala jsem zaplacenou pouze nějakou část, pravděpodobně to počítala pouze za těch 22 týdnů mateřské v roce 2016. Je možné se domáhat i té staré dovolené nebo je to již promlčeno? Díky za odpověď.