Dobrý den, nemusíte nikam hlásit nic. Protože nebudete důchod pobírat, normálně dál pracujete. Kdykoli pak budete chtít, nejlépe po dovršení věku pro nárok na řádný důchod, musíte požádat ČSSZ o uvolnění výplaty důchodu - sami od sebe Vám ho posílat nezačnou. K tomu datu Vám bude přepočten nárok a dopočítaný vyměřovací základ z 2022 a pojištěná doba 2023. Samozřejmě budete mít započtené všechny valorizace. Jako starobní důchodce můžete pracovat dál, pobírání důchodu není důvod k ukončení pracovního poměru.
Jenom doplňuji, že Váš důchod bude stále "předčasný", podle § 31 zákona o důchodovém pojištění, nikdy nebudete mít tzv. "řádný" důchod podle § 29 téhož zákona. Je to ale jedno, po dosažení důchodového věku zůstane rozdíl pouze v tom paragrafu.
Můžu se prosím přidat s otázkou ohledně předčasného důchodu?
Jak píšete "Kdykoli pak budete chtít, nejlépe po dovršení věku pro nárok na řádný důchod, musíte požádat ČSSZ o uvolnění výplaty důchodu ..." narazili jsme zrovna dnes na otázku,
jestli by takový předčasný důchod šel vyplácet dříve, než dosáhne řádného starobního důchodu - resp. vyplácet předčasný za stejných podmínek výpočtu a sankcí.... ? Chápu, že může do předčasného v podstatě kdykoliv (dříve než řádného), ale ty výhodné podmínky pro výpočet letos (než starobní příští rok) by zůstaly???? To se nedá nikde najít, to už by byl docela vrchol....
Ohledně této situace kolem předčasných důchodů letos toho už bylo napsáno dost,
ale konkrétně vyvstávají další otázky. Až se divíme, že, co to spustili.... Podotýkám, není to pro mě, já ještě nežádám,
ale kolem se to pořád řeší a ptají se...
Děkuji za případný poznatek
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 10. 2022 18:49
Dobrý den, budu žádat o předčasný důchod s odloženou výplatou do července 2023, kdy budu mít nárok na starobní důchod. Normálně budu dál pracovat. Chtěla bych i po červenci 2023. Není mi jasné, co jsem v mezidobí do toho července, pracující důchodce, bude mi zaměstnavatel normálně dělat daně, musím tuto skutečnost někam hlásit ZP apod. Děkuji moc za rady. Nová