Platby kartou, které doklady s DPH jsou podklad pro účtování ?

• 24. 10. 2022 22:25

Dobrý den, firma s.r.o., plátce DPH, poskytuje služby jako autodoprava osob. Zákazník platí za odvoz pouze kartou, nepřijímají hotovost. Zákazník dostane účtenku a lísteček z terminálu, že platil kartou. Účtenka je ručně vypsána na příjmovém dokladu (bloček koupený v papírnictví), na něm je zaškrtnuto ,,platba kartou,,. DPH není do celkové sumy 10tis Kč vyčísleno, částka je včetně 21% DPH. Pokud je celková částka vyšší než 10 tis Kč, tak je DPH dopočteno. Kopie těch účtenek si nenechávají.
    Jako podklad k zaúčtování příjmů z této činnosti s DPH mají pouze bankovní výpis od společnosti SUMUP, od které mají terminál a která transakce provádí, také vybírá poplatky a peníze jim posílá na firemní účet do spořitelny.
    Tvrdí mi, že bankovní výpis od společnosti SUMUP je pro výpočet a zaúčtování DPH z tržeb dostačující, s tím naprosto nesouhlasím, nikde na něm není základ a výše DPH. Je to jen převod peněz. Nemají pokladnu, která by jim ev. to usnadnila nějakým tiskem denní tržby apod.
    Podle jakého paragrafu byl nalezla odpovědi, abych mohla důrazněji argumentovat? Jaké doklady jsou potřeba k doložení tržeb s DPH placených kartou, které se mají uschovávat a jsou podkladem pro účtování a odvádění DPH, ev. pro kontrolu finanč.úřadu? Odmítám pouze bankovní výpis. Snad jsem položila dotaz srozumitelně. Děkuji za veškeré odpovědi a názory, Aga Navrátilová Praha

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 10. 2022 13:34

t.999

Dobrý den, jestli to chápu dobře, tak řešíte evidenci a archivaci (daňových dokladů) tržeb.
      Pokud výpisy od SUMUP obsahují den tržby (= datum uskutečnění) a číslo daňového dokladu, pak bych i připustila brát tento výpis jako soupis tržeb. SUMUP neznám. Odpovědnost za archivaci daňových dokladů bych nechala na klientovi. Jak ale vyřešíte zaevidování d.d. pro plátce DPH, nad 10 tis., když nemáte podklad, to nevím. Možná tuto variantu řeší předem jinak a dost možná to ani neřeší, protože odběratelé nejsou plátci DPH- neposkytli při nákupu DIČ..

Představa, že mi někdo bude dávat k zaúčtování desítky či stovky dokladů na papírku a já je budu prohlížet a sčítat, tak to bych to asi vzdala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).