Vycházíte z mylných předpokladů. Vyrovnávací období máte měsíc. Kdybyste měla každý týden rozvrženo 37,5 hodin, byla by to rovnoměrně rozvržená pracovní doba.
§ 78: "nerovnoměrným rozvržením pracovní doby rozvržení, při kterém zaměstnavatel nerozvrhuje rovnoměrně na jednotlivé týdny stanovenou týdenní pracovní dobu, ... s tím, že p r ů m ě r n á týdenní pracovní doba ....."
Červenec má 4,4 týdne, v měsíci máte mít rozvrženo 165 hodin.
40.310 / 165 * 33 = 8.062, ostatní složky mzdy obdobně.
Aha, já vycházela z toho, že fond pracovní doby (a tudíž vyrovnávací období) je 24 týdnů a na výplatu ve stejné výši hrubého mám nárok, i kdybych odpracovala měsíčně jen třeba 130 hodin (pokud by mi je zaměstnavatel jen takto naplánoval). Ale řídím se Vaším názorem, děkuji :-).
Poradíte mi prosím ještě s měsícem srpen, kdy jsem odpracovala celý měsíc a to předepsaných 15 směn (165 hodin), ale účetní mi na pásku nesprávně uvedla 16 směn (176 hodin). Odpracovala jsem jeden den víkendu (11 hodin), kdy příplatek má být 25% (příspěvková organizace) a 4 noční směny, kdy příplatek 20% má být za 32 hodin (22-6). Tady se mi jedná o to, že za sobotu mi byl vypočítám příplatek ve výši 287 Kč a za ty noční celkem 585 Kč. To mi přijde strašně málo.
Jsem od 2.9. v dlouhodobé PN a účetní mi za prvních 14 dní poslala 3 500 Kč a teprve když jsem se ohradila, doposlala mi 5 209 Kč a vůbec mi nezaplatili odpracovanou směnu 1.9., prý to dorovnají až skončím PN.
Můžete se mi prosím podívat na ty příplatky za víkend a noční? Velice děkuji za ochotu.
Ve II.Q jste neodpracovala 21 směn, takže se musel použít pravděpodobný průměr. Počítač asi něco nabídl a mzdová to nepřekontrolovala. Vzhledem k vašemu platu je 104,36 Kč/hod. skutečně málo. Odpovídá to příplatku 287,- za víkend a 585,- za 4 noční. Je to za 28 hodin, protože za přestávky se noční příplatek nedává. Špatně spočítaná náhrada mzdy za nemoc je stejný problém, počítá se z téhož průměru. Celé čtvrtletí se používá jeden průměr, takže by vám měla opravit i srpen, nejenom září.
Paní Líbo, mohu poprosit ještě o radu? Dnes mám ze zaměstnání doporučený dopis na poště, myslím, že je to výpověď. Jsem stále v PN a ve zkušební době (původně byla 3 měsíce od 25.7. ) Uvažovala jsem o okamžitém skončení PP pro nevyplacení části platu za srpen (příplatky). Účetní jsem upozornila na nesrovnalosti ve výplatě před 3-mi týdny a poslala jsem jí před 15 dny i email co si myslím, že je tam špatně (kontakt pro komunikaci s účetní mi byl zaslán nadřízenou). Teď ale když mám výpověď na poště, se obávám, že já už okamžitou výpověď podat nemohu. Když dojedu k zaměstnavateli, oni můžou tvrdit, že mají pro mne výpověď připravenou a tvrdit, že byli první. Ještě mohu mojí výpověď poslat datovou schránkou, kdyby to něco ovlivnilo. Moc děkuji za odpověď.
Nejprve si ujasněte pojmy.
Jednou píšete plat, pak mzda.
Jednou píšete výpověď, pak (zřejmě) zrušení ve zkušební době.
Jednou okamžité zrušení pracovního poměru, pak okamžitá výpověď.
Není rozhodující, která ze smluvních stran jednala dříve, ale účinky kterého právního jednání nastanou dříve. Pokud by nastaly v jednom dni, PP skončí na základě obou.
ZP sice umožňuje zrušit PP okamžitě pro nevyplacení mzdy nebo její náhrady nebo jakékoliv její části, ale NS posunul aplikaci příslušné právní úpravy dál a vyslovil, že toto oprávnění zaměstnanci svědčí jen v případě, že nevyplacení dlužné částky ho ohrozí na obživě (nevyplacení příplatků vás ohrozilo?). Obávám se, že i když zrušíte PP okamžitě, zaměstnavatel vám náhradu mzdy za výpovědní dobu nevyplatí a vy se její výplaty budete muset domáhat soudní cestou.
K doručování datovou schránkou - zaměstnavatel musí s tímto způsobem doručení souhlasit.
Děkuji za informace. Jasně, mám v těch pojmech zmatek. Jedná se o zrušení PP ve zkušební době. Mám vážné zdravotní potíže, už bych se tam stejně nemohla vrátit. A jde o plat, je to příspěvková organizace.
Jen teda nevím, jak mám dlužné částky od nich vymoct, když nereagují. Jde i o špatný výpočet náhrady za nemocenskou a také mi určitě chodí méně od sociálky, než bych měla mít. Mám to nahlásit na Inspektorát práce? Jde o Domov pro seniory, jsem zdravotní sestra. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 10. 2022 21:31
Dobrý den, domnívám se, že mám špatně spočítanou výplatu. Na HPP jsem nastoupila dne 25.7. 2022 - PP tedy v červenci trval 5 pracovních dní + celý víkend (předtím DPP u stejného zaměstnavatele). Týdenní pracovní doba 37,5 hodiny v nepřetržitém provozu nerovnoměrně rozložených. Základní plat stanovený výměrem (včetně příplatku za ztížené podmínky 3 900 a směnnost 750 ) je 44 960 Kč. Uplatňuje se fond pracovní doby. Do konce měsíce července jsem měla od zaměstnavatele naplánovány 3 směny (počítá se 11 hodin práce z 12). Všechny jsem odsloužila. Na výplatní pásce se mi objevilo: odpracovány 3 dny, hodin 33, základní měsíční 8 062, zvláštní 780, ostatní 150 a hrubá měsíční mzda 8 992 Kč. Je to dobře? Podle mého laického výpočtu mi vychází 10 704 Kč. Moc děkuji