jojo, takové študované hlavy jsou potřeba :-(
ano, pokud nechcete pracovat, musíte platit "litry" za zdravotní pojištění jako OBZP.
protože jedna ze "špatných" stránek našeho státu je, že tu máme bezplatné zdravotnictví, školy, silnice, a dalších spoustu věcí, které užíváte, tak holt musíte i nějak přispět, i když jen dvěma litry a kousek měsíčně.
pokud se dosud samostatně živil (pokud zvládl našetřit peníze na rok života tak asi ano), dokud "mohl" studovat tak nechtěl, tak asi šance na výživné bude mizivá. ale u našich soudů je vše možné. to jen vy tu při každé příležitosti dáváte svou chytrost, že výživné není omezeno věkem. aby chlapeček nedopadl naopak, že by soud zjistil, že rodiče jsou na tom tak špatně, že by jim měl přispívat on :-)
Nechápu, proč se do mého kolegy navážíte.
Právní kancelář není žadná bublina. A že tam nikdo nechodí, aby řekl, že je happy, že nic nepotřebuje, že mu to dnes sluší... to tedy opravdu ne.
Kolega správně poukázal na pravidla civilního procesu, protože v předchozím příspěvku byla evidentní jejich neznalost.
Děkuji vám všem za vaše komentáře.
Co se týče mé otázky, asi už víte, že mi chybí spousta informací. Zřejmě jsem nevěděl, že ze zákona musí rodič vyživovat děti i po dovršení 18 let (nebo naopak, pokud to rodiče potřebují). V Bulharsku nám rodiče obvykle poskytují, ale moji nemohli.
Žádat po nich peníze nepřipadá v úvahu, protože nechci být na obtíž, a soudit se s nimi mi připadá bezcitné.
Jinak bych tady studovat nemohl, protože školné je zdarma pro lidi, kteří umí česky (a já ještě neumím...), a pro anglicky mluvící byly ceny šíleně vysoké (150 000+ / rok). Také jsem tehdy moc nehledal školy a možnosti, nevěděl jsem, co studovat, a měl jsem jiné nápady.
Upřímně řečeno, mám pocit, že teď začínám žít svůj život :) A myslím, že nejlepší varianta by byla se zaregistrovat na UP, zažádat o podporu a pokud ne, zaregistrovat se jako OBZP.
Ještě jednou děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 12. 2022 10:30
Dobrý den všem, vždycky jsem chtěl něco studovat, ale teď, když už vím, co chci dělat, jsem bohužel už trochu "starší" a nemůžu využívat studentské výhody na své straně.
Mám úplně základní dotaz - problémem jsou teď finance. Našetřil jsem si nějaké peníze na bydlení na jeden rok, nicméně vzhledem k tomu, že mám v plánu studovat na plný úvazek, nebudu moci pracovat a platit si zdravotní a sociální pojištění, které je, jak jsem pochopil, povinné.
Mám se tedy zaregistrovat jako OSVČ a platit minimálně 5-6 tisíc měsíčně? Myslím, že to je jedna ze špatných stránek toho, že jsem v nejvíc "zaměstnanecké" zemi v Evropě, že se nemůžu vymlouvat na to, že jsem nezaměstnaný... Vypadá to, že budu muset platit pojištění, které mě upřímně v tuto chvíli hodně omezuje.
Existuje nějaký jiný způsob?
Chápu to správně, že musím pracovat do konce života, a pokud chci mít měsíce-rok volno, musím ještě platit litry?
Mohu být po tuto dobu nepojištěn a pak jen pokračovat, jakmile začnu opět pracovat?
Vím, že to zní naivně, ale upřímně se ptám na jiné řešení.
Děkuji.