Dvě OSVČ v jedné provozovně

• 7. 1. 2023 8:24

Dobrý den,
    Ráda bych zjistila, jaké jsou možnosti, když chtějí dvě OSVČ, které mezi sebou nemají žádný vztah (kromě přátelského) užívat jednu provozovnu?

Jedná se o šicí dílnu, nájemní smlouva na prostor je napsána na mě. Dílnu chce ale využívat i kolegyně OSVČ, a já jí prostor chci poskytnout, ale zároveň to nějak zlegalizovat.

Nebude se jednat o spolupráci (alespoň ze začátku ne). Každá budeme v dílně provozovat jiné činnosti - já budu dělat spíše služby bez nutnosti nákupu větších zásob materiálu - opravy oděvů a šicí kurzy. Ona bude nakupovat materiál a šít z něj oděvy k prodeji. Nebude složité držet např. zásoby oddělené. Stejně tak výdělky si každá bude evidovat svoje a každá bude pracovat na vlastním zařízení.

Takže jediné, co je potřeba řešit, tak abychom se obě podílely na platbách nájemného a energií dle psané domluvy, a abychom obě mohly oficiálně provozovnu využívat a mít ji zapsanou v ŽL.

Existuje nějaký typ spolupráce nebo smlouvy, který by takovou situaci dvou živnostníků řešil?
    Mě napadlo udělat jedna druhé navzájem dohodu o provedení práce/pracovní činnosti, na základě které by ona mě proplácela dohodnutý podíl nájemného, a já ji měla oficiálně v prostoru jako pracovníka. Ale určitě existuje i sofistikovanější řešení...

Děkuji za náměty!
    Renata

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).