mám dotaz ohledně stržené daně z příjmu. V roce 2022 jsem byla od ledna do půlky dubna na mateřské a od druhé poloviny dubna až do prosince chodím na poloviční úvazek ke svému zaměstnavateli. Hrubý příjem 16.000,- z kterého se mi každý měsíce strhne částka 1760,- Kč daň. Tato daň se neeviduje v potvrzení o zdanitelných příjmech?Mám na papíře pouze výdělek,ale v dani nic.Je to tak správně?Chtěla jsem si v daňovém přiznání dát úroky z penzijního spoření a vychází mi vratka 0,- Kč.
Dobrý den, myslím si, že je to v pořádku, že Vám sleva na poplatníka pokryla v rámci měsíční slevy případnou daň z příjmu. Za rok 2022 tedy nelze uplatnit žádné úroky atd. jak píšete. Pěkný den
Děkuji za odpověď.A je možnost si uplatnit úroky z penzijního připojištění zpětně za to období co jsem na rodičovské?Například až nastoupím na PP po rodičovské do zaměstnání v roce 2024 a budu dělat daňové přiznání za rok 2024.
Ano, pak samozřejmě jak budeme mít příjem a platit daně, tak lze si slevy uplatnit. Jenom upozorňuji na případné dodanění dle zákona v případě, že smlouvy ukončíte dříve. Je to na zvážení každého zaměstnance.
10. 1. 2023 9:54
Dobrý den,
mám dotaz ohledně stržené daně z příjmu. V roce 2022 jsem byla od ledna do půlky dubna na mateřské a od druhé poloviny dubna až do prosince chodím na poloviční úvazek ke svému zaměstnavateli. Hrubý příjem 16.000,- z kterého se mi každý měsíce strhne částka 1760,- Kč daň. Tato daň se neeviduje v potvrzení o zdanitelných příjmech?Mám na papíře pouze výdělek,ale v dani nic.Je to tak správně?Chtěla jsem si v daňovém přiznání dát úroky z penzijního spoření a vychází mi vratka 0,- Kč.
Děkuji za odpověď