Zrušení registrace plátce DPH a dodanění dluhů

• 19. 1. 2023 20:35

Dobrý večer, jdu si pro radu ke zkušenějším.

Snažím se vypořádat s Přiznáním k DPH za 12/2022. Klient byl plátcem DPH do 31.12.2022 a od 1.1.2023 stále pokračuje v činnosti, ale již jako neplátce.

Nevím jak se přesně vypořádat s výpočtem při "dodanění".

K 31.12.2022 klient udělal inventuru s tím, že na skladě má zboží, jehož hodnota DPH je cca 15 000,- Kč. Tuto částku uvedu na řádku č. 45 s mínusem.

Problém ale nastává při neuhrazených přijatých fakturách. Klient má faktury s dobou splatnosti 4 měsíce a platí v podstatě poslední den splatnosti. Takže faktury od října nebyly k 31.12. zaplacené a já jsem vyčetla, že by se DPH z těchto faktur mělo dodanit. DPH z těchto faktur činí cca 25 000,- Kč. Ty podmínky, při kterých dlužník musí při deregistraci musí snížit odpočet daně, jsem četla a nejsem si jistá že je chápu správně.
    V našem případě bych to tedy viděla tak, že na řádku č. 45 uvedu s mínusem 15 000,- a také 25 000,- , celkem tedy -40 000,- Kč.

Jenomže co teď, když mám skoro všechny faktury započítany i v inventuře (jen část zboží z faktury) a podruhé v nezaplacených fakturách (celé DPH z faktury)? Je tento postup správný?

Dále ze v zákoně píše, že "pokud do 3 let od deregistrace dlužník dodatečně splní svůj dluh, je oprávněn opět zvýšit uplatněný odpočet daně v dodatečném daňovém přiznání za poslední zdaňovací období registrace plátce."
    Znamená to tedy, že když klient v průběhu roku 2023 zaplatí nějaké (nyní nezaplacené) faktury, DPH se mu opět vrátí v DDP za prosinec?
    Pokud bude v průběhu roku průběžně platit během ledna až dubna, je potřeba udělat 4x DDP za prosinec?

Předem děkuji za jakékoliv rady. Já jsem z toho už úplně zamotaná a nejsem si jistá, jestli to chápu správně.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).