Domnívám se, že uplatnit nelze, protože poplatník předmět bytové potřeby nevlastní. Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v § 15 odst. 3 ZDP pod písm. a) až c) ZDP, může být základ daně podle § 15 odst. 4 ZDP snížen pouze ve zdaňovacím období po jehož celou dobu poplatník předmět bytová potřeby vlastnil. V roce nabytí vlastnictví stačí, pokud bytovou potřebu vlastnil ke konci zdaňovacího období.
Dobrý den, paní Jasná,
děkuji. Já jsem si to myslela, ale hlodal mě červík. Protože pán mně tvrdil, že družka to v minulém zaměstnání uplatňovala.. Kdoví. Zaměstnanci toho napovídají...
Hezký den.
Ano, družka prý uplatňovala, ale nyní je na rodičovské dovolené. Ona tam má trvalou adresu, ale ti rodiče zaměstnance tam s nimi nebydlí.
Zaměstnanec si může daňové přiznání udělat sám.
A účetní nemá problém.
A dotyčný by také měl mít z banky výpis zaplacených úroků.
Což se asi u spotřebitelských úvěrů asi nedělá.
Tohle je spotřebitelský úvěr na bydlení. Smlouvu + potvrzení o úrocích mám.
DAP jsem mu již udělala, ať si to obhajuje sám. Děkuji Vám za reakce. Hezký den.
20. 1. 2023 6:50
Dobrý den,
prosím o konzultaci jelikož mám pochybnosti: Zaměstnanec chce uplatnit v RZÚ úroky z úvěru. Účastníci úvěrové smlouvy zaměstnanec, družka. Úvěr je spotřebitelský na bydlení, bude použit na nákup nemovitosti. Mrkla jsem na katastr a ani jeden z nich nemá vlastnické právo, to mají rodiče zaměstnance. Dříve uplatňovala prý úroky družka, ale nyní je na rodičovské. Lze uplatnit?
Děkuji Vám.