Hlavní navigace

Podepsané prohlášení poplatníka, ale ne na celý rok

• 1. 2. 2023 22:35

Dobrý den,

Teď jsem dostal od zaměstnavatele Prohlášení o zdanitelných příjmech a rád bych vyplnil daně, ale narazil jsem na problém.
    Jak zjistím kolik jsem už vyčerpal bonusu na poplatníka a kolik ještě můžu vyčerpat?

Od ledna do února byla pozastavena OSVČ a já byl v evidenci ÚP.

Od března hlavní činnost OSVČ
    Od března DPP, kde jsem musel podepsat Prohlášení poplatníka daně (bylo mi přislíbeno, že budu od září pracovat na hlavní poměr). Měsíčně jsem využíval cca 1200,-Kč

Od září do konce roku hlavní pracovní poměr (využito 2570Kč+ještě doplatek)
    Od září OSVČ vedlejší činnost

Jde mi o to, že jsem podepsal to prohlášení poplatníka a na měsíc činní tato částka až do výše 2570Kč (kterou uplatňoval zaměstnavatel), Celkovou částku daní mohu zjistit z výplatních pásků. Myslel jsem, že tato částka bude u potvrzení o zdanitelných příjmech (kolonka č.9), které jsem dostal od zaměstnavatele. Dle účetní se tam vypisují pouze děti.

Jestli tomu dobře rozumím tak tu částku kterou jsem spočítal z výplatních pásků napíšu do Formulář Daně oddíl 7 (kolonka 89).

Nevím jak doložit tu část daní z poplatníka, nebo to už má FÚ zaevidované a jen to porovná?

Děkuji za pomoc a přeji hezký den

David Šefr

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 2. 2023 23:23

Líba

Do daňového přiznání nevyplňujete nic z výplatních pásek, ale pouze z potvrzení o zdanitelných příjmech. Nepotřebujete vědět, kolik jste ze slevy na poplatníka už vyčerpal, protože do DP vyplníte celoroční slevu a kolik jste zaplatil na zálohách. Kolonka č. 9 "Úhrn vyplacených měsíčních daňových bonusů" se skutečně týká jenom daňového zvýhodnění na děti. U slevy na poplatníka nemůže vzniknout bonus. Pokud děti neuplatňujete, tak to neřešte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).