Já jsem se teď na to ptala na školení a odpověď zněla, nechat to už v roce 2022, tak jak to je... protože na chybu se přišlo až v roce 2023. Takže to opravím, až v 1/23, pošlu na FÚ v hromadné platbě za 1/23 a udělám si poznámku a teď mi došlo, že paní lektorka říkala, že tu opravu uvedu až v ročním zúčtování za firmu za rok 2023. Mě program ani neumožní zpětnou opravu.
Takto to nebude, opravu musíte promítnout do vyúčtování zálohové daně za rok 2022, oprava se projeví ve sloupcích 1 (mělo být sraženo a sloupcíxh 2 (bylo sraženo), tudíž výsledkem vyúčtování bude nedoplatek....Samozřejmě při opravě bude součástní vyúčtování příloha 3 či 4 dle toho, co bylo opravováno....Uhradit nedoplatek doporučuji co nejdříve, kvůli penále (ta se neprojeví ve sloupci 5 vyúčtování)....Platbu si FÚ přiřadí.... Příštího vyúčtování se oprava fakt nedotkne...
Tak tady je to jiná.... Buď můžete použít postup viz. výše nebo pokud je to chyba zaměstnance, zaměstnavatel může toto nahlásit FÚ §38i ZDP- existuje nepovinný tiskopis Oznámení plátce daně MFin 5554 + doloží potřebné doklady (mzdový lůist, prohlášení....) O podání oznámení musíte rovněž informovat poplatníka... Poplatník je povinný podat daňové přiznání, pokud nepodá FÚ posléze poplatníka vyzvě k podání daňového přiznání, platí se dluh + penále...
Dobře, opravím to sama, jak píšete v ročním účtováním za rok 2022. Dnes zaplatím na FÚ 15.204,-Kč. On si to uplatňoval celý rok, až teď v lednu mi přinesl rozhodnutí od soudu, že osvojená dcera ukončila studium 19.12.2021. Stále říkám zaměstnancům při podpisu prohlášení, aby případné změny hlásili. Děkuji za rady. Hezký den.
Dobrý den, mohu se zeptat, dnes jsme řešili podobný problém. Zaměstnanec si uplatňoval slevu na dítě. Za půl roku 2022, mzdová účetní chtěla udělat variantu opravy v měsíci lednu, stržení chybně vyplacené částky a opravu na dani, nakonec se domluvili se zaměstnancem, že si udělá daně za rok 2022 sám. V programu nastaveno od ledna správně. Je to tak v pořádku? Nebo bychom měli provést oznámení na FÚ jak jste psala v druhé variantě. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 2. 2023 10:28
Dobrý den, prosím o radu. Teď jsem zjistila, že jsem zapomněla ukončit od 7/2022 přiznávání slevy na studenta zaměstnanci.
Jak nejlépe a nejjednodušeji tuto chybu napravit? Moc děkuji za radu