Přijatou fakturu na mé jméno omylem zaplatila třetí osoba

• 3. 2. 2023 22:45

Zdravím vás.

Podnikám krátce, ve spolupráci s kolegou (každý má své IČO). Teď se nám stala situace, že jsem si objednal ve velkoskladu materiál na zakázku, faktura byla vystavená na mé jméno, ale kolega šel do velkoskladu koupit další potřebný materiál a můj odložený materiál vyzvedl a zaplatil ze svého firemního účtu. Problém je tedy takový, já mám přijatou fakturu kterou jsem nezaplatil, protože ji zaplatil kolega. Řekl jsem mu ať mi pošle fakturu, že mu materiál zaplatím. Jenže v tom mi došlo, že mi tím v programu pohoda vzniknou dvě přijaté faktury se stejnou částkou. Otázka tedy zní, jak to správně zafakturovat, aby mi kolega mohl zaslat fakturu kterou proplatím a tím šly do likvidace obě faktury? Děkuji za odpovědi. Už si s tím lámu 2 hodiny hlavu a opravdu nevím, který postup zvolit jako správný.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 2. 2023 12:05

Líba

Pošlete ze svého účtu peníze kolegovi. Platbu si spárujte s fakturou od dodavatele a udělejte si ve výpise z účtu poznámku, ať později víte, o co šlo.
      Kolega zaúčtuje platbu faktury jako mylnou platbu a příjem od vás jako její vratku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).