Děkuji za odkaz na článek. Dle uvedených příkladů bych prodej dřeva přirovnala k prodeji přebytků ze zahrádky, ale nikde jsem se nedočetla, jak je to s tím uplatněním nákladů.
Můžete mi prosím ještě napsat, zda náklady spojené např. s kácením stromů nebo odvozem (pokud je má doložené) může uplatnit?
Díky
v tom článku se píše... Dílčí základ daně podle § 10 ZDP tvoří ostatní příjmy snížené o výdaje prokazatelně vynaložené na jejich dosažení.
Více informací v §10 zákona o daních z příjmů.
Kácení stromů, odvoz jsou samozřejmě náklady související s dosažením příjmu dle §10 a pokud jsou prokazatelně doložené (faktury, smlouvy, apod. ) uplatnila bych je. Rozdíl mezi příjmy a výdaji je pak základ daně ke zdanění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 2. 2023 9:22
Dobrý den,
známý je vlastníkem lesa a v loňském roce prodal dřevo po kalamitě a kůrovci několika firmám. Na prodané dřevo jim vystavil faktury, ale známý není OSVČ (je zaměstnám na HPP). Za mě neměl žádné faktury vystavovat a prodej mě být asi na základě nějaké smlouvy. No už se stalo.
Nyní chce podat daňové přiznání, ale neví, kam tyto příjmy z prodeje dřeva patří?
Příjem z podnikání to asi není, když nepodniká a z nájmu také ne. Prosím o radu, kam tyto příjmy v daňovém přiznání uvést. Jde o částku přesahující 500 tis. Kč.
Děkuji předem