Dobropisy a nové faktury z minulého roku

• 13. 2. 2023 14:12

Krásný den všem,

měla bych dotaz na zkušenější. Jeden lajdák, OSVČ, silniční doprava, neplátce DPH, překročil v loňském roce 2022 hranici jednoho milionu korun. Vše již mám vyřízeno, plátcem se stal od 05/2022. Teď jen potřebuji zpracovat řádná, pozdě vystavená daňová přiznání a ráda bych to měla dobře. Vystavila sem si opravné doklady ke všem fakturám od 1.5.2022 a nové faktury, kde vyčísluji DPH. Navíc mám v tomto případně s jedním odběratelem malý spor, že nebude akceptovat navýšení faktur o DPH, že nemá peníze a nechce ten rozdíl doplatit. Dle mého by se ale jednalo o nezákonné obohacení se, jelikož mu musím doručit jak dobropisy, tak nové faktury, kde si DPH bude nárokovat a měl by je zohlednit v KH, že?
    Jedná se o to, jestli uvažuji správně:
    Dobropisy i nové faktury by měly mít Datum vystavení až v letošním roce (datum Rozhodnutí FÚ 25.01.2023, "lajdák" mi zaslal mailem až 7.2.2023) např. 10.02.2023 (datum zpracovávání), DUZP datum původních faktur, Datum splatnosti nyní nepodstatné (použila bych splatnost 2 měsíce, než by došlo k navrácení částek navyšujících se o DPH k fakturám a následnému připsání nadměrnému odpočtu pro odběratele z FÚ) a Datum KH DPH také datum původní faktury.
    Logicky mi totiž nedává smysl, abych vystavila dobropisy s únorovým (2023) datumem a nové faktury navýšené o DPH s původním datumem faktury.

Předem moc děkuji ;)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).