Jojo vím, že to je v hodinách. Pracovní smlouvy jsou staršího data, je tam 20 dní dovolené,
v programu a vše mám v hodinách. Nyní mám na stole Opatření jednatele společnosti, kde je uvedeno, že výměra dovolené zaměstancům firmy.... činí 4 týdny + 2 dny v kalendářním roce... Výměra dovolené zůstává v týdnech, ale bude se přepočítávat na hodiny...
Stačí tedy jen dodatek ke smlouvám?
Děkuji moc.
1. Nebude to dodatková dovolená.
2. Buď to bude prodloužená výměra dovolené, která zaměstnancům náleží na zákona NEBO oprávněná osoba rozhodne, že se bude jednat o jiný druh dovolené (= váš druh dovolené). Nedoporučuji tomuto jinému druhu dovolené říkat dodatková, to je samostatný druh poskytovaný podle § 215 ZP. Pokud půjdete touto druhou cestou, je třeba precizovat podmínky nároku, pravidla pro čerpání a další souvislosti.
3. Odchýlit se od právní úpravy je možné smlouvou (jakoukoliv) nebo vnitřním předpisem zaměstnavatele.
Sjednávat nárok na dovolenou je nešťastné řešení - co budete dělat, když někdo nebude souhlasit, když se budete potřebovat vrátit zpět apod.?
Děkuji za vyjádření, jsem ráda.
To mě také napadlo, že až si vedení znovu usmyslí pro změnu, že to není dobré specifikovat v dodatku. Máme vystavené Opatření jednatele, ohledně nároku a čerpání na dovolené. Myslíte, že zde stačí, když zaměstnanci podepíší a není potřeba dodatek ke smlouvě? Nebo mě ještě napadlo, v dodatku dát změnu nároku na dovolenou dle platného Opatření jednatele - pak pokud to změní je to vždy podle platného OJS.
Ještě jednou děkuji moc za konzultaci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 2. 2023 10:02
Dobrý den,
zaměstnavatel se rozhodl, že navýší zaměstnanců dovolenou na 22-25 dní, (20 dní, které mají ve smlouvě)
Zeptám se, stačí udělat k pracovním smlouvám jen dodatky?
Předem děkuji.