Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 2. 2023 19:59
Dobrý večer,
moc prosím, byl by někdo tak hodný a ujasnil mi několik věcí k ubytovacím službám?
Zde https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-placeni-dani/Ubytovani_nebo_najem_EET_verejnost.pdf?fbclid=IwAR2M-UY-qU_sBu0VLfzUwviCwGsMHQvquu4Ls0j9iTf5PeU6G2jWgbDiS9g jsem si nastudoval, jak se rozlišuje nájem a ubytovací služba, tomu už celkem rozumím.
S.r.o. koupí být a má v plánu pronajímat zaměstnancům plátců, kteří budou na služební cestě, podle mě toto se rovná ubytovací službě a ne pronájmu. Pokud to bude ubytovací služba, bude s.r.o. fakturovat s českou daní 10 % ČR neplátcům i plátcům a osvobozeně EU plátcům ř. 21. Přijatá faktura od booking pak bude v reverse ř. 5 + 43.
Pokud se ubytuje cizinec, je třeba hlásit na cizineckou policii přes Ubyport?
Pokud se jedná o dlouhodobý pronájem, tak ten je osvobozen, ale plátci se mohou dohodnout, že budou fakturovat s DPH? Krátkodobý nájem do 48 hod. by byl sazba 21 %, ale pokud by tam byla např. ta výměna povlečení, tak byť je to do 48 hod. je to ubytovací služba, že ano?
Dále co se týče odpisů - byt je v 5. odpisové skupině, doba odpisování 30 let, vybavení bytu (skříně, kuchyňská linka, postel, stůl, židle, atd.) položkově nad 80 tis. půjde do 2 odpisové skupiny, do 80 tis. se nemusí odpisovat, stačí evidovat.
Je něco důležitého, co mi uniká nebo v čem se pletu?
Předem moc děkuji za trpělivost. Hezký večer