Nemusíte, protože nemáte zřízenu DS ze zákona ( §72 Daňového řádu ) a jen takový poplatník musí podávat formulářová podání= daňová přiznání elektronicky. Ale samozřejmě můžete, v tom vám nis nebrání. Chaos vzniká také z důvodů, že lidé mají i více DS současně, i těch ze zákona a naše milé orgány veřejné moci do nich neumí a občas nechtějí ( neboť nemusí ) doručovat.Tož tak...
Myslím, že jsem to ohledně nemovitosti také někde viděla, proto mě to také mátlo.
Znovu jsem pročítala informace ohledně DS, ale takové kombinace daní - bez podnikání,
z.č., pronájem, nemovitost aj. - není jasně napsáno, jak podat. Pořád podat elektronicky při zřízení DS - ale kdo přesně?
Tak děkuji alespoň za tyto reakce...
DŘ jednoznačně určuje, že podávat formulářová podání DS je povinen jen ten, kdo ji má zřízenu ze zákona, ale FS si zákon ohýbá i v koordinačním výboru č.443/21.01.15 a i v Pokynu D-7 (viz.odkaz ) z toho ty nejasnosti.
https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane-elektronicky/datove-schranky/k-povinnosti-osvc-podat-danove-priznani
Ani tady jsem jasnou odpověď nenašla, také už jsem viděla. Vidíte, Vy to hezky posoudíte právnicky, pro Vás srozumitelné, ale naši zákonodárci to asi nedomysleli...
Já myslela, že ze zákona ji mají teď všichni, komu přišly údaje, i ty přerušené živnosti...
Tedy podávat elektronicky. Ale vlastně co - které daně, to není z pokynů jasné....
Děkuji za Váš čas.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 3. 2023 15:24
Ohledně datových schránek v letošním roce se diskutuje, ale asi to není moc jasné.
Prosím, paní má přerušenopu živnost, již aktivní DS - a bude podávat přiznání z pronájmu § 9 + závislá činnost. Musí podat elektronicky?
Domnívala jsem se že ano, na finančáku jí teď řekli, že pokud nemá příjmy ze živnosti,
tak podat může papírem.
Tak jsem docela zmatená, že už nevím nic.....
Moc děkuji za info a zkušenosti