Hlavní navigace

Danění platů

  • 7. 3. 2023 10:58

    Dobrý den, mám takovou otázku. Nyní bylo na seznamu zveřejněno, že končící prezident bude mít důchod cca 23 tis. Kč a cca 50 tis. Kč rentu. Ve vrcholové politice je x let. Zaráží mě tedy, proč tak malý důchod? Odpracované roky by splněné měl mít. O platech je veřejně známo, že zrovna úplně malé nejsou... Ale ví někdo, jak se daní platy poslanců? Mají daněnou jen nějakou základní částku a všechny ostatní náhrady jsou nedaněné? Jen tak mě to zajímá. S kolegyněmi v práci jsme rozběhly takovou zvláštní diskuzi. Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 3. 2023 11:12

      tosnadnenimozny

      Od ledna 2011 plat prezidenta podléhá zdanění, neodvádí se z něj zdravotní a sociální pojištění. Podle ZDP je plat prezidenta "ostatní příjem".
      takže logicky - nepřispívá do důchodového systému, tak se mu to nepočítá na důchod.

    • 7. 3. 2023 11:37

      Líba

      O platech poslanců sice nic nevím, ale trochu toho vím o důchodech. Pro výpočet není důležité, z čeho se odvádí daně, ale z čeho se odvádí sociální pojištění.

      Zatímco v první redukční hranici se započítává ze 100 %, ve druhé je to už pouze z 26 % a k částce nad druhou redukční hranici se již nepřihlíží. Ta první hranice je letos něco přes 17.000,- a druhá asi 160.000,- Kč. Takže pokud má někdo 5x větší plat než já, neznamená to, že bude mít 5x větší důchod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).