Prosím o radu, ještě jsem se s tím nesetkala.
Zaměstnanec, který nastoupil v průběhu roku 2022 si zažádal o RZD. Tvrdil, že nikde nebyl zaměstnaný a neměl žádné zdanitelné příjmy. Když jsem chtěla, aby mi k tomuto dodal ČP, tak mi sdělil, že byl do dubna OSVČ, ale v paušální dani, takže DP nepodává a RZD mu můžeme zpracovat.
Já myslím, že i tak nemůžeme.
Můžete mi, prosím, potvrdit, který názor je správný?
Nemůžete mu udělat RZD, protože měl oznámit finančnímu úřadu vystoupení z paušálního režimu. Má povinnost podat v běžném termínu přiznání k dani z příjmů fyzických osob i přehledy na sociální a zdravotní pojištění. To, co zaplatil, se mu započítá jako záloha.
Děkuji za odpověď. A když z něj vystoupil z důvodu ukončení tedy znamená, že v paušálním režimu již není a musí tedy standarně podat DP, jak píšete. Já jen, abych mu nějak vysvětlila. MOc děkuji.
Nemusel by, kdyby do konce roku neměl žádný příjem daněný zálohovou daní. Tedy třeba jen DPP do 10.000,- bez podepsaného prohlášení. To není jeho případ.
13. 3. 2023 10:39
Dobrý den.
Prosím o radu, ještě jsem se s tím nesetkala.
Zaměstnanec, který nastoupil v průběhu roku 2022 si zažádal o RZD. Tvrdil, že nikde nebyl zaměstnaný a neměl žádné zdanitelné příjmy. Když jsem chtěla, aby mi k tomuto dodal ČP, tak mi sdělil, že byl do dubna OSVČ, ale v paušální dani, takže DP nepodává a RZD mu můžeme zpracovat.
Já myslím, že i tak nemůžeme.
Můžete mi, prosím, potvrdit, který názor je správný?
Předem moc děkuji.
M.