Děkuji. Dát od 10/22 mě také hned na poprvé napadlo. Ale pak jsem se zamotala .Kdyby byly manželé kde manželka má dítě z 1. manželství. Marodila by, tak manžel může uplatnit daňové zvýhodnění. Brala jsem toto jako hodně podobnou situaci. Proto 7 -8/22 . Ten 9/22 nevím. Protože on nebyl pěstoun. Jen jeho žena. A ani není vlastní děda. Ale zase měli společnou domácnost. Na FÚ mi nedokázali poradit.
Jestli pán zůstal sám s dítětem, určitě se mu bude hodit každá koruna, takže by bylo asi škoda jít v tomto "na jistotu". Pokud nemáte možnost se zeptat daňového poradce a tady se neozve někdo, to ví jistě, tak se zkuste domluvit, že byste mu udělala daňové přiznání a dala to tam od 07. Paní správkyně už si s tím bude muset poradit, když jí nic jiného nezůstane. A pro ostatní, kteří mě teď jistě chtějí hnedka "sprdnout", tak ano, vím že paní není daňová poradkyně a tudíž nemá co dělat komu daňové přiznání, ale cena za zpracování přiznání u daňového poradce by určitě převyšovala slevu na dítě za ty tři měsíce...
Děkuji za odpověď. Já volala na FU .. tam mi paní řekla, že s není jista, ale dala by to od 10/22. Když jsem jí dala příklad jak uvádím zde, tak se zasekla a odkázala mě na vedoucí. Té jsem se ještě nedovolala. ..Pokud to přehodím na finanční úřad DP-- tak se s tím porvou tak, že bud po něm budou chtít nesmyslné papíry. Nemám problém zkusit zajistit od zamětnanavatel jeho paní doklad že neuplatňovala. Soudní rozhodnutí dle neziskovky nepotřebují - Stačí čestné prohlášení.. zase ale.. co budou a nebudou chtít. Myslela, že mu to udělám v rámci RZ.
Myslím, že zaměstnavatel manželky vám nedá potvrzení, že neuplatňovala, pokud v Potvrzení o zdanitelných příjmech je, že uplatňovala. Jistě po jejím úmrtí někdo podal daňové přiznání, kde se do srpna zvýhodnění uplatnilo. Manžel jistě bude vědět.
Není v tom soudním rozhodnutí zmiňováno, že se o dítě staral i v září?
Na daňové přiznání manželky se ho zeptejte, třeba neví, že ta možnost je. Jestli půl roku pracovala, uplatní se sleva na poplatníka za celý rok a dítě za 8 měsíců, může vyjít dost slušný přeplatek. Samozřejmě je možné, že vzhledem k nemoci nevydělala polovinu roční minimální mzdy, pak by podávat DP smysl nemělo.
co jsem se teď do dočetla, tak daňové by měl podávat správce pozůstalosti. a to do 3 měsíců od smrti. Což bych řekla , že je notář. A tam si myslím, že to určitě udělal. Přeplatek by šel do dědictví. Nebo?? Co vím, tak dědické řízení mají již ukončené. Takže mi to opravdu směřuje, že vnučku uplatním až od 10/22. Ale jsem zase o něco chytřejší
Koukněte ještě na tohle, to mám z toho školení, možná se v tom najdete:
O jaké dítě se jedná - Dokládání skutečností
Vlastní - Rodný listem dítěte
Osvojené - Rozhodnutí o osvojení
Dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů- Soudní rozhodnutí
Dítě druhého z manželů - Rodný listem dítěte
Vlastní vnuk nebo vnuk druhého z manželů, pokud rodiče nemají dostatečné příjmy, z nichž by mohli DZ uplatnit- Rodný list dítěte
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 3. 2023 12:28
Dobrý den. Prosím jak by jste postupovali. Máme zaměstnance, kterému v 8/22 umřela manželka. Ta měla v pěstounské péči vnučku. Zaměstnanec není pokrevní děda. Po její smrtí si zažádal o pěstounskou péči. Rozhodnutím soudu a jeho nabytím právní moci v 10/22 mu byla svěřena do pěstounské péče. Ted mu dělam RZ a nevím odkdy vnučku uplatnit. Manželka marodila cca 2 měsíce, tudíž si daňové zvýhodnění neuplatňovala urč. 7 +8/22.
Děkuji za vaše odpovědi. Myslím, že bych mohla uplatnit i po dobu nemoci manželky. Když byli manželé. Jen si vyžádat od jejího zaměstnavatele, že neuplatňovala. Jen nevím jak ten 9 měsíc. To vlastně probíhal soud. Ale když to vezmu ,tak mu byla svěřena do péče Sice až v 10/22 , ale celou dobu měli společnou domácnost.