Hlavní navigace

OSVČ, platba zdr.poj.-nemoc dítěte

• 27. 3. 2023 17:06

Dobrý den, jsem OSVČ a dozvěděla jsem se, že pokud mám v průběhu roku nemocné dítě ,
    nemusím za ty měsíce platit zdrav.poj. Syn byl nemocen v měs.: 5, 7, 8, 12 (je mu 6let).
    Poradíte mi prosím. Děkuji. Jiřina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 3. 2023 17:31

vladík

Jedinou výhodou péče o dítě ve ZP je níže uvedené ustanovení- nemusíte dodržet minimální VZ a platíte pojistné jen ze skutečně dosažených příjmů... musíte splnit dané podmínky a také tuto péči oznámit své ZP.Nemoc dítěte s tím nemá nic společného.

8) Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu:

a) s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením, která je držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P podle zvláštního právního předpisu12);

b) která dosáhla věku potřebného pro nárok na starobní důchod, avšak nesplňuje další podmínky pro jeho přiznání;

c) která celodenně osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takovou osobu se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů;14)

• 28. 3. 2023 8:21

Lili

Děkuji moc za odpověď, já jsem o syna jako OSVČ pečovala celodenně v měsících 5. a 12.(nemoc) a v době prázdnin v měsících 7. a 8.. Takže podle odpovědi tyto důvody neovlivňují platbu zdrav.poj., platím za celý rok. Je to tak? Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).