Jedinou výhodou péče o dítě ve ZP je níže uvedené ustanovení- nemusíte dodržet minimální VZ a platíte pojistné jen ze skutečně dosažených příjmů... musíte splnit dané podmínky a také tuto péči oznámit své ZP.Nemoc dítěte s tím nemá nic společného.
8) Minimální vyměřovací základ neplatí pro osobu:
a) s těžkým tělesným, smyslovým nebo mentálním postižením, která je držitelem průkazu ZTP nebo ZTP/P podle zvláštního právního předpisu12);
b) která dosáhla věku potřebného pro nárok na starobní důchod, avšak nesplňuje další podmínky pro jeho přiznání;
c) která celodenně osobně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takovou osobu se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů;14)
27. 3. 2023 17:06
Dobrý den, jsem OSVČ a dozvěděla jsem se, že pokud mám v průběhu roku nemocné dítě ,
nemusím za ty měsíce platit zdrav.poj. Syn byl nemocen v měs.: 5, 7, 8, 12 (je mu 6let).
Poradíte mi prosím. Děkuji. Jiřina