Průměrný hodinový výdělek

• 31. 3. 2023 13:47

Dobrý den,
    jen pro ujištění, mám za to, že účetní nepostupovala správně.

Nástup 9.1., výdělek do konce měsíce ledna celkem 17 000 Kč (zákl. mzda + osobní oh.), odpracováno 68 hodin. Za únor výdělek 22 000 Kč (mzda + osobní), odpracováno 80 hodin.

Sjednaná mzda je 17 000 Kč a 5 000 Kč osobní. Jedná se o poloviční úvazek.

Bude se PHV stanovovat jako 39 000 Kč/ 148 hodin?

Vím, že se PHV při vzniku zaměstnání v průběhu předchozího kalendářního čtvrtletí stanovuje od vzniku zaměstnaní do konce kal. čtvrtletí (rozhodné období).
    Zde však ještě kalendářní čtvrtletí ukončeno nebylo, PVH se stanovuje v březnu, nicméně předpokládám, že by se mělo postupovat, jak jsem uvedl? Jen v případě, že by se neodpracovalo 21 dní, tak se stanoví pravděpodobný výdělek. Je postup správný? Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 3. 2023 14:27

Líba

Jestliže se stanovuje v březnu, tak se musí stanovit průměr pravděpodobný, protože v rozhodném období (IV.Q 2022) nebylo odpracováno 21 dnů.

• 31. 3. 2023 14:41

Nick

Aha, děkuji. Jednou nám na kurzu bylo řečeno, že pokud zaměstnanec nastoupí, tak v 1. měsíci zjistíme na základě sjednané HM a fondu hodin a následující měsíc už vezmeme podle té 1. výplaty. Ale ano, teď mi dává logiku to, co píšete. Vlastně v předchozím čtvrtletí nic nebylo.

• 31. 3. 2023 14:48

Líba

Zaměstnavatel by měl mít vnitřním předpisem stanoven způsob výpočtu pravděpodobného výdělku. Takže i ten vámi uváděný je možný.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).