Zdravotní pojištění

• 6. 4. 2023 6:24

Zdravím děvčata. Můj dotaz se týká zaměstnance, který si požádá o SD s odloženou výplatou dávky. Dám příklad: zaměstnanec požádá o SD k 31.12.2022 s výplatou od 30.6.2023. Hlásíte ho na ZP kódem D k jakému dni? Když jsem volala na ZP, tak mi řekli, že jej mám nahlásit na ZP kódem D k 30.6.2023. Ve mzdové účetní 4/2023 píše Ing. Antonín Daněk, že má má na ZP hlásit kódem D ke dni 31.12.2022. Tak by mě zajímal váš názor, vaše zkušenost.
    Děkuji za váš čas přeji krásné Velikonoce. Jasná

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 4. 2023 9:57

Alex..

Myslím, že jsem tehdy volala na pojišťovnu, ne kvůli kódu, ale kvůli dodržení minima a řekli mně na pojišťovně, že je to datum přiznání důchodu, výplata nemá vliv. Problém je ten, že jsem vystavovala ELDP 2022 a v té době jsem ještě neměla rozhodnutí o přiznání důchodu, pouze žádost, proto jsem ten jeden den nevyčlenila, nechala jsem to celé 1++, když se ozvou, tak opravím. Takže informace jsou ze ZP rozdílné :-(

• 6. 4. 2023 13:55

A.Š.

Mám jeden případ, zatím nemám rozhodnutí o přiznání důchodu... Budu postupovat dle inf. Daňka, který je odborníkem v problematice ZP.... I onen zmíněný §7 odst- 1 písm.b) zákona 48/1997 sb...."Za poživatele důchodu se pro účely tohoto zákona považuje osoba podle předchozí věty i v měsících, kdy jí podle předpisů o důchodovém pojištění výplata důchodu nenáleží;" mě v tom utvrzuje... Krásný den! :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).