Zoufalec prosí o radu

• 10. 4. 2023 16:54

Prosím, poradil by mi někdo, jak všechno napravit?
    V únoru nečekaně umřela paní účetní. Zatím nemám jinou, tak jsem si naivně myslel, že něco už vím, nastuduju a přiznání zvládnu sám. Teď vím, že se mám držet svého řemesla.
    A jak se tak „chytám“ předchozích let, nejspíš účetní neudělala všechno správně:

V roce 2021 jsem chtěl přejít na výdaje %. Za 2020 podala dodatečné přiznání a dodanila veškeré zásoby, za cca 20.000 Kč.
    1. Teď jsem zjistil, že se nedodaňuje materiál, určený k mé práci, který jsme do těch 20.000 započítali, stačilo mi tedy dodanit jen 6.000 Kč
    2. Nedodanila pohledávky. Jednu neuhrazenou fakturu mám z roku 2005 za 18.000 Kč. Druhou z roku 2008 za cca 14.500 Kč. - tato pohledávka se řešila přes právníka, nic se nevymohlo, až teprve ve 2022 přišlo 4.200 Kč.
    Účetní se mě na pohledávky nikdy neptala, nevidím ani, že by je uváděla v přiznání - v tabulce D, ani nezahrnovala do inventur.
    3. Jestli jsem správně pochopil, v roce 2021 se měl ZD snížit o ty dodaněné zásoby 20.000 Kč a event. i o ty pohledávky, kdyby dodaněné byly ?
    4. v roce 2022 mi přišlo 4.200 Kč – část splacení výše uvedené pohledávky
    To jsem dal jako zdanitelný příjem a k tomu 0% výdaj. Přiznání za 2022 jsem podal elektronicky 2.4.

A teď nevím, co s tím?
    Mám udělat ZNOVU dodatečné za 2020, dodanit správně zásoby jen za 6000 a 32.500 pohledávky? (+ bych mohl ještě uplatnit vyšší ztrátu z předchozích let)

Následně udělat dodatečné i za 2021 a snížit ZD o správně dodaněných 6000+32.500 ?

A co s těma 5000 Kč ve 2022? Je to tak správně ?

To bych musel podat taky dodatečný Přehled za zdravotní a sociální, že ano?

Nemám zkušenosti, ale mám trochu obavy, aby mi kvůli tomu, že bych event. podával několik dodatečných přiznání, nepřišla kontrola.

Budu všem vděčný za každou radu a připomínky. Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).