Pokud o RZD požádala a doložila všechny potřebné doklady, tak má zaměstnavatel povinnost jí vyhovět. Kdo mu mzdy zpracovává zaměstnance nezajímá. Na základě Potvrzení o zdanitelných příjmech si může sama podat daňové přiznání. Ovšem v případě, že uplatňovala daňové zvýhodnění na děti, tak by se mohla dočkat nepříjemného zklamání, jestli její roční příjem nedosáhl poloviny minimální mzdy. V daňovém přiznání by musela vyplacený bonus vrátit, kdežto v RZD se nevrací.
U DPČ se často stává, že zaměstnanec žádnou daň neplatí, protože ji celou pokryje sleva. Určitě jí bylo v RZD co vracet?
Děkuji za odpověď, dneska jsem se od známé dozvěděla další info. Ona je studentka, studuje a teď dělala maturitu.
V roce 2022 byla u toho zaměstnavatele část roku na DPP a část roku na DPČ.
Dneska jí vydali 2 potvrzení o zdanitelných příjmech kde má uvedenou jen hrubou mzdu a daň žádnou a na druhém nebylo nic, všude jsou 0.
Číslo na mzdovou účetní, která jí to vystavila tam raději uvedené není.
A víc s ní zaměstnavatel nekomunikuje, prý si má daně poslat sama. Říkala mi, že za rok 2021 to měla tak nějak podobně jako v roce 2022 a že ji vraceli něco, ale nepamatuje si kolik přesně, výplatní pásky zatím nemám k dispozici. Úplně nevím, jak jí mám pomoci. Říkala jsem ji, že by bylo dobré zjistit číslo na mzdovou účetní, která vystavila potvrzení a zjistit vůbec důvod proč vůbec daně neudělali.
Jestli žádnou daň nezaplatila, tak jí není co vracet. Sleva na poplatníka se zvyšovala, takže je možné, že v roce 2021 při stejné odměně měsíčně nějakou daň zaplatila a v RZD se jí vrátila, ale v roce 2022 jí sleva měsíčně pokryla celou daň. Až uvidíte výplatní pásky, bude to jasné.
Taky mě to napadlo, že se zvyšovala daň a že není třeba co vracet, ale bez těch výplatních pásek jsem si nebyla jistá. A jak s ní zaměstnavatel nekomunikuje a mám informace z další ruky tak už jsem se do toho zamotala. Moc děkuju za odpovědi. Přeji hezký večer
18. 5. 2023 7:09
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat někoho zkušeného, moje známá mi říkala, že jí zaměstnavatel neprovedl RZD, u zaměstnavatele je na DPČ, v lednu tohoto roku podepisovala žádost o RZD. Prý se měnila firma, která jim externě zpracovává mzdy a několika zaměstnancům + několika lidem na DPČ neprovedli RZD. Když se zaměstnavatele zeptala, tak jí bylo řečeno, že jí dají "papír" s příjmy a má si to zpracovat sama. Jak má v této situaci postupovat? Nikdy jsem se s tím nesetkala. Děkuju za odpověď.