Zadání není moc srozumitelné, rozumím tomu takto:
Vlastníte s.r.o., kde jste nejemom společníkem, ale i zároveň jednatelem. Jako jednatel nemůžete mít plat, ten je odměnou za práci v tzv.
nepodnikatelské sféře, jako jednatel máte odměnu. Možná jste ve své firmě i zaměstnamec, dovozuji z názvu dotazu a z toho, že píšete, že ve firmě pracujete.
Jednatel je statutárním orgánem. K tomu máte jako FO pozastavenou živmost, kterou hodláte obnovit a jít do režimu švarc systému u jiné firmy - jako OSVČ budete této firmě fakturovat. Švarc systém je nelegální, můžete dostat pokutu.
Můžete doplnit či upřesnit?
Možná jsem se špatně vyjádřil, tak to trochu upřesním.
V původním sro bych byl nadále zaměstnanec a na žl bych pracoval v úplně jiném sro, se kterým nemám nic společného, pouze by mi posílali 40 000,- měsíčně za odvedenou práci
Kdo mu na to může přijít? Setkala jste se už s tím?
Vím, že takových případů je plno, ale nevím o nikom, kdo by dostal pokutu.
Předpokládám, že by byl postižen OSVČ i zaměstnavatel.
Naše zkušenost: anonymní udání na OIP od někoho ze zaměstnanců.
V jednom případě tam byli do pár minut.
Před pár lety můj tehdejší zaměstnavatel měl kontrolu na daň z příjmu. Mimo jiné si z účetnictví vytáhli fakturaci živnostníků, kteří pro firmu dělali častěji, aby ji mohli porovnat s jejich DP. Žádných 12 faktur po 40.000,- tam ten rok nebylo, takže nevím, jaký by v tom případě byl další postup FÚ. Jenom chci upozornit, že to je také jeden ze způsobů, jak se na švarcsystém dá přijít.
24. 5. 2023 14:40
Dobrý den,
pracuji ve vlastní firmě, kde mám plat jako jednatel, firma moc neprosperuje, proto jsem se rozhodl si najít ještě jednu práci. Od 01.07.23 nastupuji do firmy, kde budu dostávat výplatu 40 000,- měsíčně, ale na živnost.
Živnost jsem měl pozastavenou a teď si ji budu obnovovat. Moje otázka zní? Mám platit zdravotní a sociální na živnost a zároveň i ve firmě, kde mám plat?