Žádné jiné podmínky než ostatní zaměstnanci nemáte.
U zaměstnavatele můžete podepsat prohlášení poplatníka, sleva vám pokryje daň a po skončení roku si požádáte o Potvrzení o zdanitelných příjmech. Příjem zahrnete do svého DP jako příjem ze závislé činnosti.
Jestliže prohlášení poplatníka nepodepíšete, daň při DPP do 10.000,- Kč bude srážková a můžete se rozhodnout, jestli příjem do DP zahrnete nebo ne. Záleží na tom, jaký příjem máte jako OSVČ, třeba se to ani nevyplatí do DP zahrnout.
Dobrý den,
jedná se o DPP. Prohlášení poplatníka jsem zatím nepodepsal, zřejmě mi ho účetní předloží do konce týdne. Jak píšete, zažádám si o Potvrzení o zdanitelných příjmech. Co se týká sociálního a zdravotního, sociální neplatím, protože jsem důchodce a podnikání mám jako vedlejší menší příjem. Zdravotní vypočítávám po podání DP. Což bude asi stejné
Moc Vám děkuji za odpovědi.
S pozdravem Honza K.
30. 5. 2023 17:51
Dobrý den,
jako důchodce mám podnikání jako vedlejší činnost. Nyní přišli z jedné firmy, že by potřebovali krátkodobou výpomoc na smlouvu (výdělek asi do 10 000 měsíčně). Prosím o odpověď za jakých podmínek lze toto uskutečnit a jak je to s daněmi.
Moc děkuji za odpověď. Honza