Moc Vám děkuji paní Jasná. Můžu vás ještě požádat o jeden případ. Nastoupil zaměstnanec, nenahlásil ani exekuce, ani že platí výživné na syna. Měl neschopenku a dnes mi volali z OSSZ, že má vyživovací povinnost na syna, že ho musím započíst do nezabavitelné částky. Ze mzdy mu srážím 2/3 na přednostní exekuci o výživném se vůbec nezmínil. Moc děkuji.
Tohle je jedna z věcí, kde s vámi, paní Jasná, nemůžu souhlasit. Jsem přesvědčená, že se provádí jen jeden výpočet a stanoví se jen jedna základní nezabavitelná částka.
Z dotazu si nejsem jistá, jestli se skutečně jedná o výživné exekučně vymáhané.
Aby bylo možné podat exekuční návrh pro běžné výživné, musí v době podání návrhu existovat dluh na výživném za minulé období. Tazatelka se nezmiňuje o žádném dlužném výživném nebo pohledávkách za náhradní výživné.
Možná jenom soud stanovil výši výživného a otcové je spořádaně platí.
Paní Jasná, pochopila jsem Vás dobře? Já jsem myslela, že se dítě jako vyživovaná osoba nezapočítává jen pokud je na výživné exekuce. Soudně nařízeno - to chápu tak, že soud při rozvodu rozhodl o výši výživného.
A pak, pokud je na výživné exekuce, měla jsem za to, že při srážení všech exekucí se nezapočítává toto dítě jako vyživovaná osoba. Nedovedu si dost dobře představit, u každého titulu exekuce započítávat jiný počet vyživovaných osob, to by mi mzdový program ani neumožnil. Chápu to dobře?
Děkuju moc za vysvětlení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.