Přesně na tento rozsudek se odvolávám. Pokud mám v SOD dílčí plnění = pro mě dílčí výnosy, s tím spojené náklady (popř. stavbyvedoucí upozorní, že něco nebylo ještě vyfakturováno, dáme do rozpracované výroby). Pokud mám však v SOD jen fakturaci při předání díla, dělám automaticky rozpracovanou výrobu. Takto to mě dle mého názoru nejsprávněji. Teď jen jak udolat auditora.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 6. 2023 13:11
Dobrý den všem účetním, poprosila bych o radu. Jsme stavební firma, zákazníkovi fakturujeme na základě odsouhlasených soupisů prací měsíčně - vše v souladu s SOD. Vystavená faktura jde do výnosů, oproti tomu náklady = zisk měsíční. Nyní mi auditor tvrdí, že pokud dílo není ke konci roku ukončeno předávacím protokolem nemůžeme fakturovat o výnosech a chce, abychom výnosy časově rozlišili, k tomu udělali rozpracovanou výrobu. Podle mě je to okrádání na daních - nezdaníme zisk v daném období, ale posuneme zisk (nebo i ztrátu) do dalšího období. Nehledě na další aspekty - obrat pro banky, apod.
Dělá to ještě někdo takto? Podle mě záleží na znění smlouvy, pokud máme sjednáno dílčí plnění = pro mě dílčí výnos. Děkuji za konzultaci.