Dobrý den paní Líbo, moc Vám děkuji za informaci. Takže kdybych zůstala na úřadu práce s podporou 11 měsíců a pak cca 1 měsíc bez podpory, získala bych náhradní dobu 8 měsíců, co mi chybí,abych měla odpracovaný celý rok 2023. Chápu to tak správně? Jde mi o to, že výdělek za leden a únor 2023 jsem měla dost vysoký z důvodu odměn za odpracovaných 23 roků u jedné firmy a potřebovala bych započítat rok 2023 do důchodu. Moc Vám děkuji za radu.
Rozhodné období pro výpočet osobního vyměřovacího základu je období od roku 1986 do roku bezprostředně předcházejícího roku přiznání důchodu. Příjem z roku 2023 (předpokládám, že šlo skutečně o odměny, nikoliv odstupné), se vám započítá vždy, budete-li o důchod žádat v roce 2024, bez ohledu na to, v kterém měsíci.
Za každý celý rok (365 dní) důchodového pojištění náleží 1,5 % výpočtového základu, proto je dobré spočítat, odkdy budete o důchod žádat, aby vám kvůli několika dnům neutekl celý rok.
Dobrý den,
když už tady řešíte náhradní doby,
prosím o názor - radu.
Čerpám tzv. Předdůchod.
Je na 5 let.
Nemám mzdu, ze které se platí sociální pojištění.
Mám DPP do limitu.
Platím si dobrovolné sociální pojištění v minimální výši.
Mám dotaz, doba čerpání předdůchodu se mi bude do důchodu započítávat celou dobou ?
Nebo bude krácená náhradní doba ?
Děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
18. 6. 2023 13:02
Dobrý den, prosím o radu. Je mi 61 roků, od března 2023 jsem poprvé na úřadu práce ze zdravotních důvodů. Když budu na úřadu práce do konce roku, započte se mi rok 2023 do důchodu celý? Moc děkuji za odpověď.