Letní prázdniny - neplacené volno

• 20. 6. 2023 12:46

Dobrý den, potřebuji poradit, zda se nepletu. Dnes za mnou přišla zaměstnankyně, a sdělila mi, že již nyní ví, že v srpnu si bude muset vzít neplacené volno. Nemá tolik dovolené a nemá o prázdninách na jeden týden zajištěné hlídání dítěte. V srpnu asi dovolenou mít nebude, ale bude mít tedy 5 dní neplacené volno. Její příjem je cca 25000 hrubého. Čistě teoreticky by to mělo vyjít tak, že do výše minimální mzdy se vejde a tudíž odvody zdravotního a sociálního budou v pořádku a důchod by se ji také nijak neměl krátit? Myslím si to správně? Jsem nová a takovou situaci jsem ještě neřešila. A v případě, že by těch 5 dní to dělala tak, že by byla vždy ráno 4 hod v práci (1/2 dne odpracováno) a na zbylé 4 hod odpoledne by měla neplacené volno. To by také šlo? Moc děkuji za odpovědi a upřesnění informací.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 6. 2023 13:35

Jasná

Čistě teoreticky by to mělo vyjít tak, že do výše minimální mzdy se vejde a tudíž odvody zdravotního a sociálního budou v pořádku a důchod by se ji také nijak neměl krátit? ANO, JE TO TAK.

A v případě, že by těch 5 dní to dělala tak, že by byla vždy ráno 4 hod v práci (1/2 dne odpracováno) a na zbylé 4 hod odpoledne by měla neplacené volno. ANO, TAKY BY TO TAK ŠLO.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).