Radu nemám, pouze zkušenost:
Ve smlouvách s klienty máme sjednanou paušální částku za 1 km, která zahrnuje náklady na PHM, náhradu za používání vozidla + parkovné do výše 180 Kč/den. K tomuto paušálu připočítáváme DPH. Vzhledem k tomu, že máme vozidla na benzin i na naftu a ceny těchto PHM se v současné době dost liší, laborujeme s různými částkami. Nemám to u ruky, ale jedná se cca o 18 až 25 Kč/1 km.
Náklady na ubytování uvádíme jako samostatnou položku dle faktury, kterou jsme zaplatili.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 6. 2023 16:21
Dobrý den -
prosím o radu. Jsem OSVČ (poradenské a konzultační služby, plátce DPH).
S klientem mám uzavřenu Příkazní smlouvu (předmět smlouvy = poradenské a konzultační služby) s tím, že náklady na činnosti jsou již zahrnuty v úplatě VYJMA NÁKLADŮ NA CESTOVNÍ NÁHRADY.
Nejsem si jistá, jak mám fakturovat cestovní náhrady (pohonné hmoty, náhrady na používání vozidla, ubytování - vše v ČR)?
- Jako samostatnou položku na faktuře (sečetla bych náklady na PHM, náhrady za používání vozidla a náklady na ubytování) - a na faktuře uvedla jako 1 položku bez DPH ?
- Nebo musím položkově rozepsat a uvést zaplacenou DPH ?
A nakonec : jak promítnu ve svém DPH hlášení ?
Moc děkuju za radu