Dobrý den, já měl podobný případ. Také zakoupen modem a také splátka toho modemu v řádné fakturaci za tel. služby O2. Modem jsem klasicky zaúčtovala při nákupu a měsíční faktury za služby (telefonní) si ponížím o těch 99,- Kč. A platbu pak naparuju na fakturu za modem (částečná úhrada) a na fakturu za měs. služby.
Dobrý den, no hodně jsem nad tím přemýšlela jak na to, abych se v tom nezamotala úplně. Takže fakturu za modem jsem zaúčtovala klasicky. Měsíční faktury, kde je ta splátka po 99,- účtuju jen částku za služby (bez té splátky). Pak je platba v bance a tu si naparuju na fakturu za modem a na fakturu za službu. Např. úhrada 1099,- zlikviduju částečně 99,- za modem a 1000,- . Fakturu za služby mám plně zlikvidovanou a fakturu za modem zatím částečně, než se splatí těmi splátkami. Tak mi to přišlo nejjednodušší.
No právě - já si s tím taky lámu hlavu. Z žádné strany to asi není úplně správně.
Pokud z měsíční faktury vyčlením těch 99 korun, budu těžko dohledávat fakturu dle částky
Pokud ji tam nechám, budu mít rozdí mezi 321 a přijatými fakturami
Udělám to asi jako vy - tak jsem si to myslela kvůli jednoduchosti.
Jenom se jětě zeptám: Tu fakturu za modem 5xx a 343/321 nepřevádíte interním dokladem na dlouhodobou pohledávku jako úvěr 321/479? Rovnou účtujete splátku 99,- k faktuře za modem na 321/221?
Moc děkuju za ochotu
Zdravím, nic nepřevádím, nechávám na 321 a částečně hradím. V bance pak 321/221. Jedna platba, ale 2 úhrady (fa na modem a fa za služby) tedy 2 likvidace. Mám poznačeno u těch dokladů, že pozor, částka faktury nesedí. A klient faktury za telefon platí řádně, tak zatím jsem se neztratila úplně :) A nemám žádné přeplatky nebo tak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 7. 2023 15:16
Dobrý den! Moc prosím o radu.
Od O2 máme fakturu na modem bez platby se splátkami po dobu 60 měsíců ve výši 99,-Kč.
Fakturu jsem zaúčtovala klasicky 5xx a 343/321.
Teď mi každý měsíc chodí faktura za vyúčtované služby a je vždy uvedena částka 99 do celkové částky faktury. Např.
tarif 500,- 518/321
DPH 105 343/321
splátka 99 - za modem z jiné faktury.
celkem k úhradě 704,-
Nevím si rady se zaúčtováním těch 99 korun. Program mi stále hlásí chybu: rozdíl mezi 321 a přijatými fakturami.
Zkoušela jsem přes 479 a 325, ale nic neprochází.
Mohl by mi prosím někdo poradit? Děkuji