Děkuji za názor.
Je někde dáno, že uvedení do provozu nově namontovaného spotřebiče - TČ musí provést ta samá firma, která to montuje, aby to bylo v PDP?
Dá se to přeci interpretovat i tak, že uvedení do provozu u už stávajícího čerpadla, které bylo pouze odstaveno z provozu, bude s DPH konečnému příjemci - majiteli RD.
Ale pokud je to nově, nespuštěno, tak se uvedení do provozu bere jako subdodávka firmy, která to montuje - je uvedení do provozu subdodavatelem fakturováno i této firmě a ne konečnému příjemci. Pak by to mělo být v PDP, ne?
Moc děkuji
Vysvětlím o co jde.
Pokud je prováděna nová instalace TČ, musejí se natáhnout i kabely, vysekat drážky a pak se teprve uvede do provozu - jsou to i montážní práce, které dělá ta subdodavatelská firma. Pokud nám (montážní firmě) vystaví fakturu s 21%DPH, tak mám jenom obavy, abychom si DPH orávněně vyžadovali. Někdy se stane, že nám nejdříve vystaví fakturu na přípravné montážní práce v PDP a pak vlastní uvedení do provozu s 21%DPH někdy až celkovou fakturu s 21% DPH.
Pokud se uvede TČ do provozu nebo z provozu, tak se provádí pouze práce na tom TČ, které již bylo zabudované a např. už i někdy zprovozněno - nebylo nově instalováno - pak je samozřejmě s 21% DPH.
Možná to moc komplikuju...
Děkuji
No problém je v tom, že na faktuře je uvedeno jenom "uvedení do provozu", ale na stavbě se provádí i to tahání kabelů. No a u toho znění "uvedení do provozu" PDP uvést nechtějí s odůvodněním, že nedělají celou montáž TČ.
Nevím, jestli se v tom dál šťourat, mám jenom strach, když si těch 21% DPH vyžádáme, abychom nebyli v problému..
Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
17. 7. 2023 9:02
Dobrý den! Nemáte prosím někdo zkušenosti s montáží tepelného čerpadla? Montujeme TČ . Toto čerpadlo nám pro našeho odběratele v RD uvádí do provozu jiná firma. Toto uvedení nám fakturuje s 21% DPH. Já si myslím, že by toto uvedení do provozu (je to včetně zapojení el. kabelů do TČ) mělo být v PDP. Firma nám ale tvrdí, že pokud ona sama to čerpadlo neinstaluje, tak to musí být s těmi 21%DPH.
Nevíte prosím, co je tedy správně?
Moc děkuji