Jízdné je jednou z položek cestovních náhrad. Spolucestující nic nevynaložili, tudíž jim není co nahrazovat.
To, že spolucestující mají schválenou cestu automobilem, jim právo na náhradu jízdného nezakládá, ale má souvislost s případnou povinností zaměstnavatele nahradit jim způsobenou škodu, např. dopravní nehodou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 8. 2023 11:22
Dobrý den, prosím o názor ohledně § 157 - Náhrada jízdních výdajů zák. práce. Jde mi o situaci, kdy zaměstnanec použije osobní automobil (nikoli služební) a jsou mu propláceny výdaje ve výši hromadného dopravního prostředku. Jde mi o situaci, kdy jedním autem cestuje více osob (jedna osoba má půjčený automobil a další dva spolucestují), schválenou cestu automobilem mají na cestovním příkazu všichni. Je náklad ve výši hromadného prostředku (autobusu) možné proplatit všem nebo jen tomu, kdo má půjčený automobil? Na školení nám bylo řečeno, že lze proplácet jen jednomu. Nikde jsem k tomu podrobnější výklad nenašla.
Děkuji.