ZMR/DPČ a odvody

• 29. 8. 2023 11:30

Dobrý den,
    prosím o objasnění situace ohledně ZMR/DPČ?

ZMR - pokud je sjednána výše odměny do limitu (4 000 Kč), nebo pokud výši nelze stanovit. To je jasné.

DPČ - pokud je sjednaná výše nad limit. Může i v tomto případě být sjednaná výše do limitu (chápu, že v takovém případě se ale jedná vždy o ZMR, pokud je zřejmá výše odměny a je do limitu)?

Proč se hovří u DPČ o tom, že do limitu se neodvádí SP a ZP, ale nad limit ano, když vemu následující:

Pokud je sjednáno DPČ nad limit a v některém měsíci limitu nedosáhne, tak se stejně SP odvede. Kde je ta podmínka toho, že se SP do limitu nedovádí? Spíše se tato situace chová jako smlouva na HPP.

A pokud jde o ZMR. Tak SP se posuzuje vzhledem k limitu (překročí - odvede se, nepřekročí - neodvede se), ale ZP se musí odvést vždy, z každé částky. Potom se tedy jedná o bežný pracovní poměr, jen malého rozsahu?

Závěr: ZMR nelze považovat za formu DPČ? Proč se tedy uvádí, že u DPČ do limitu se neodvádí SP, když mi vyplývá, že DPČ do limitu nemohu ani uzavřít? Že o DPČ se bude jednat v případě, kdy bude sjednaná odměna např. 7 000 Kč, ale kdyby dosáhl v nějakém měsíci 2 000 Kč, tak stejně se SP odvede.
    Tak samo u ZP. U ZMR se odvádí vždy. A pokud jde o DPČ jen v případě uzavřené odměny nad limit, pak se i tak ZP odvádí. Jedinou variantou je, že náhodou v daném měsíci limitu nedosáhne, tak neodvede, nebo existuje další varianta?

Nebo existuje varianta, že je uzavřena DPČ, např. na 20 hodin týdně, odměna 150 Kč/ hod. Tzn., že překročí limit a lze z toho odměnu spočítat, takže se jedná o DPČ. Ale, když zaměstnanec nakonec bude chodit někdy 5 hodiny za týden, jiný týden třeba jen 4 hodiny, tak se nic neděje? Za mě by v takovém případě mělo jít o ZMR (práci na zavolanou). Jde mi vesměs o to, proč se uvádí, že se u DPČ do limitu neodvádí - taková situace může nastat jen v případě, že nastanou neočekávané okolnosti, proč si zaměstnanec vydělal méně?

Děkuji za objasnění.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 8. 2023 12:12

Nick

Nebo může být ZMR uzavřeno jako dohoda o pracovní činnosti a tímpádem se ZMR rozlišuje jen pro účely SP? Tzn., je uzavřena DPČ jako ZMR = ZP se bude odvádět podle dosažení/překročení limitu a SP se bude odvádět rovněž podle dosažení/překročení limitu? Děkuji za odpověď.

• 29. 8. 2023 14:05

Nick

Omlouvám se za zmatečný text zřejmě, jak mi jde z toho hlava kolem, tak už člověk neví, co píše.

Zkusím jednodušší dotaz, který by mi to objasnil.

Se zaměstnancem je uzravřen parcovní poměr, nebo DPČ a pak budu posuzovat, zda se jedná o ZMR? A v případě, že je uzavřen pracovní poměr a jedná se o ZMR, tak se SP odvede, jen pokud dosáhne limitu a ZP se odvede vždy. A v případě, že je uzavřena DPČ a jde o ZMR, tak se SP i ZP odvádí jen pokud dosáhne limitu?

Mockrát děkuji za odpověď a vyjasnění.

• 30. 8. 2023 18:19

Líba

Nevím, jestli zrovna já vám to dokážu vysvětlit, ale nikdo se neozval, tak to aspoň zkusím.

Uzavřete PP nebo DPČ. Obojí může být ZMR, což zjistíte podle znění smlouvy nebo dohody. Jak sama píšete, "ZMR - pokud je sjednána výše odměny do limitu (4 000 Kč), nebo pokud výši nelze stanovit. To je jasné."

Pokud je odměna nejvýš 3.999,- Kč, tak neodvádíte ani SP, ani ZP. To, že "ZP se musí odvést vždy, z každé částky", jste si možná spletla s příjmy OSVČ. Vy se řídíte zákonem č.48/1997 Sb., § 5 a), kde se odkazují na výjimku, že pokud se nedosáhne započitatelného příjmu na nemocenské pojištění, tak se neplatí ani ZP.

Předpokládám, že zaměstnanec nemá povinnost odvádět ZP do minima, to by bylo další vyprávění.

• 30. 8. 2023 19:05

Nick

Děkuji mockrát.

Tento problém byl spíše pro účely sebevzdělání. Studoval jsem a nějakým způsobem už to poté snad pochopil.

ZMR může být u DPČ (odvody se posuzuji k limitu), nebo může být u pracovního poměru (SP k limitu, ZP se odvede vždy).

Takto jsem to pochopil po různém prostudování, tak snad jsou mé závěry správné.

A Vám ještě jednou mockrát děkuji za odpověď. Přeji pěkný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).