Zdravotní pojištění - státní pojištěnec

• 8. 9. 2023 15:32

Dobrý den.

Prosím o radu. Zaměstnanec byl do 29.8. na rodičovské dovolené a pobíral rodičovský příspěvek. ve dnech 30-31.8. u nás čerpal neplacené volno.
    bude se mu za tyto 2 dny dopočítávat zdratovní pojištění?
    myslela jsem, že když je veden v kategorii státní pojištěnec, nic se nedopočítává, mzdovka tvrdí opak.
    předem děkuji za radu.
    M.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 9. 2023 12:20

EvaLi

Na zdravotním se posuzuje celý kalendářní měsíc, což on zařazení "státního pojištěnce" 29.8.2023 ukončil a měli jste ho také odhlásit. Za ty dva dny opravdu zaplatíte.

• 10. 9. 2023 21:37

TM

Nezdá se mi pravděpodobné, že by vyplácení rodičovského příspěvku skončilo také k 29.8. Pokud za ty dva poslední srpnové dny měl ještě rodičovský příspěvek, byl stále státní pojištěnec a tudíž se ZP do minima doplácet nebude. A pokud RP pobírá stále, tak i státním pojištěncem zůstal a odhlásíte až pobírání ukončí.
      No pokud mu RP skončil dříve, tak už musí ZP odvádět alespoň z minima, pokud nemá vyřízenou kategorii osoby pečující o dítě.

• 11. 9. 2023 9:31

MarkyMark

Rodičovský příspěvek právě stále pobírá, bude ho pobírat až do konce letošního roku. tak mi právě nesedí ten dopočet.
      Děkuji za názory.

• 11. 9. 2023 13:08

Líba

"§ 7
      (1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:....
      c) příjemce rodičovského příspěvku
      d) ženy na mateřské a osoby na rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění"

A ví to mzdovka, že zaměstnankyně pobírá RP?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).