Daňové přiznání na výživné

• 9. 9. 2023 16:53

Dobrý den, prosím Vás o radu. Dostávám výživné od bývalého manžela na nezletilé děti pravidelně každý měsíc. V § 10 zákona o dani z příjmu jsem našla, že výživné musím zdanit. Můžu se zeptat, jestli mi vzniká povinnost podat daňové přiznání? Nestačí zúčtování daně u zaměstnavatele? Pro bližší vysvětlení - výživné nebylo stanoveno soudem. Soudem byla pouze odsouhlasena mimosoudní dohoda rodičů, kde se muž zavázal měsíčně posílat určitou částku. Bylo rozhodnuto o společné péči o děti, a na tuto se výživné ze zákona nestanovuje. Bývalý manžel tedy posílá předem dohodnutou částku z účtu firmy, ve které je společníkem a říká, že bych z tohoto příjmu měla odvádět daně. Pracuji jako státní zaměstnanec, v životě jsem si daňové přiznání sama nevyplňovala. Nepřivydělávám si, nepodnikám. Děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 9. 2023 17:28

tosnadnenimozny

manžel nemá co posílat z účtu firmy, pokud mu není strháváno exekučně. zajímalo by mě, jak to firma účtuje. a vy buďte v klidu, výživné na děti od otce nedaníte takže přiznání nepodáváte.

• 11. 9. 2023 1:14

without nickname

Předmětem exekuce výživné = strhávat z firemního účtu? To snad nemyslíte vážně. Stejný blábol, jako že nemá co posílat z účtu firmy, těch důvodů ja hafo.

• 11. 9. 2023 13:27

Líba

"§ 4
      (1) Od daně se osvobozuje....
      r) plnění z vyživovací povinnosti,"

K dětem vyživovací povinnost má, danit nemusíte. Z jakého účtu to posílá není váš problém.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).