Informování o obsahu pracovní smlouvy /DPP,DPČ

• 22. 9. 2023 14:57

Dobrý den.

Ráda bych znala Váš názor, resp. Vaše zkušenosti s informováním o obsahu pracovní smlouvy, nově i s DPP/DPČ.

Jde mi o to, jestli na body uvedené v par. 37, nově v par. 77a, je třeba mít vytvořený extra dokument, ve kterém budeme o všech záležitostech zaměstnance infromovat, popř. jestli např. stačí mít ve smlouvě/dohodě informaci, že tyto věci jsou uvedené v pracovním řádu/vnitřním předpisu a podpisem smlouvy/dohody zaměstnanec stvrzuje, že s nimi byl seznámen.
    Právník nám nyní vyvtořil extra dokument "Informaci o obsahu pracovní smlouvy", ve které uvádí všechny body dle příslušného paragrafu, a to i přes to, že některé máme uvedené v pracovní smlouvě/dohodě. Proto se říkám, jestli je to nutné.

Předem moc děkuji za odpovědi.

Marky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 9. 2023 16:27

without nickname

PS + nově DPČ a DPP vs. samostatný dokument:
      Zde záleží víceméně na firemních zvyklostech:
      1. Zaměstnavatel může chtít uzavírat pouze PS/DPČ, DPP, která bude obsahovat veškerá smluvní ujednání + veškeré povinné informace (= 1 extrém) NEBO
      2. Zaměstnavatel bude uzavírat PS/DPČ, DPP, která bude obsahovat jen povinné náležitosti, k tomu bude poskytovat písemnou informaci obsahující veškeré předepsané údaje (2. extrém), NEBO
      3. Zaměstnavatel zůstane někde uprostřed = bude uzavírat PS/DPČ, DPP, která bude obsahovat povinné náležitosti + vybraná další smluvní ujednání + vybrané povinné informace, k tomu bude uzavírat další smluvní ujednání (např. dohodu o mzdě apod.) + bude poskytovat písemnou informaci obsahující údaje, které v PS/DPČ, DPP uvedena nejsou.
      Opakovat v písemné informaci údaje, které jsou zahrnuty v PS/DPČ, DPP, je nadbytečné, možná zmatečné.

Pokud jde o odkaz na vnitřní předpis, je třeba vzít předepsaný výčet údajů bod po bodu, nikoliv ohledně všech je takový odkaz možný.

Ještě doplním, že pokud má PS/DPČ, DPP obsahovat i jednostrannou informaci, je třeba její obsah precizovat, aby bylo zřejmé, co jsme sjednali a co naopak zaměstnanec bere na vědomí. Moje zkušenost: zaměstnanci rádi říkají "já TO mám v PS, tak je TO změnitelné jen s mým souhlasem", což zdaleka nemusí být pravda.

• 22. 9. 2023 16:35

MarkyMark

Děkuji za precizní odpověď.

Tím odkazem jsem samozřejmě myslela, že bychom to na co lze odkazovat odkazovali.
      Ale asi se tedy připojím k variantě 3, kde v písemné informaci dáme jen to, co neobsahuje pracovní smlouva.
      Pokud máme ve mzdovém výměru uvedeny všechny požadované informace a zaměstnanec mi podepíše jen jeho převzetí, bude to takto dostačující nebo také potřebujeme informovat extra?

• 22. 9. 2023 16:43

without nickname

Mzdový výměr je také jednostrannou informací (byť sui generis), takže informování extra by bylo zase duplicitní. Jen zkontrolovat, zda skutečně všechny předepsané údaje obsahuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).