Dobrý den. Naši zaměstananci dne 28.9. ve státní svátek odpracovali plných 8 hodin s tím, že si vyčerpají náhradní volno následující den v pátek dne 29.9. Jeden ze zaměstnanců přinesl na 29.9. propustku k lékaři a požaduje proplatit celý pátek jako náhradu za návštěvu u lékaře + proplacení svátku se 100% náhradou. Já mu proplatila jen svátek + čerpání náhr.volna v pátek, celodenní návštěvu lékaře jsem neproplatila. Můžu se zeptat, co je tedy správně? Děkuji moc za opověď.
Můj názor je, že nemohl čerpat náhradní volno, když měl propustku k lékaři. Druhá věc je propustka k lékaři na celý den. Propustka by měla být na nezbytně nutnou dobu, pokud nejde provést vyšetření mimo pracovní dobu. Propustka na 8 hodin, to se málokdy poštěstí.
Kdyby měl dovolenou, tak by na OPV nárok neměl. Ale tady se jedná o náhradní volno, které supluje směnu. A kdyby měl směnu, tak mu přece OPV poskytnete.
Neměl dovolenou, čerpal náhradní volno za práci ve svátek.
Toto náhradní volno nic nesupluje, ale je formou odměny za práci ve svátek. Stačí se podívat na systematiku ZP.
16. 10. 2023 10:21
Dobrý den. Naši zaměstananci dne 28.9. ve státní svátek odpracovali plných 8 hodin s tím, že si vyčerpají náhradní volno následující den v pátek dne 29.9. Jeden ze zaměstnanců přinesl na 29.9. propustku k lékaři a požaduje proplatit celý pátek jako náhradu za návštěvu u lékaře + proplacení svátku se 100% náhradou. Já mu proplatila jen svátek + čerpání náhr.volna v pátek, celodenní návštěvu lékaře jsem neproplatila. Můžu se zeptat, co je tedy správně? Děkuji moc za opověď.