Jedná se o přijatou fakturu takže nemusíte dělat opravné KH a DPH. Uplatníte DPH a uděláte KH v měsíci (či kvartále), kdy jste fakturu obdržela. S tím datumem vám poradit neumím, neznám váš SW jestli opravdu tím datem vystavení je myšleno datum vystavení uvedené na přijaté faktuře a nebo datum přijetí faktury. Jen bych dala do data uplatnění datum, kdy jste fakturu obdržela.
Dobrý den, děkuji za radu.
U PDP musí být ale faktura ve stejném měsíčním KH a DPH jako ji uvede dodavatel, ne?
Nikoliv - dám příklad: Dodavatel vystaví fakturu (datum vystavení faktury) 4.11. a zdanitelné plnění uvede 30.10. Vy fakturu obdržíte 7.11. Dodavatel odvede DPH a uvede v KH za říjen. Vy si uplatníte DPH a uvedete v KH v listopadu.
Takhle to ale přeci funguje při klasické přijaté faktuře.
Při PDP je přeci revers a tam je dáno : odvod je povinný k DUZP na faktuře - tedy musí se udělat opravné KH a DPH k 09/23, nebo se opravdu pletu?
Správně by to mělo být tak jak píšete. Nicméně když PDP vykážete později, nic se neděje, protože jste stát "neošidila" o žádnou daň, takže to můžete tak nechat a nemusíte opravovat. Odkazuje se na to paragraf 104.
Dnes mi vyvstal též tento problém, vedeme DE..zákazník zaslal fakturu datum vystavení a DZP 13.2.2023 s tím, že není uhrazena, nám tato faktura nebyla nikdy doručena. Dávám datum vystavení a DZP 13.2.2023 a datum zaúčtování 9.11.2023...doufám, že je to správně
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 11. 2023 8:14
Dobrý den, prosím o radu.
Při zadávání faktury mám 3 datumy: Datum vystavení, datum uskutečnění plnění a datum uplatnění. Dvě poslední data jsou jasná. Bojuji s "datem vystavení". Uvádím datum vystavení z přijaté fakturu. Stane se ale, že mi přijde faktura např. dnes, ale byla vystavena 20.10.2023. Pokud zadám datum vystavení 20.10.23 tak v číselné řadě mám datumy přeházené. Nevadí to? Nebo mám zadávat datum vystavení, když fakturu přijmu?
Teď to řeším kvůli faktuře s PDP které dorazila dnes. Je na ní datum vystavení 14.9.23 a datum uskutečnění 14.9.23. Vím, že budu muset udělat opravné KH i DPH, ale nevím, jakým datem vystavení ji mám zavést do účtování.
Děkuji